Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad skyldes skinnebensbetændelse?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har de sidste par måneder døjet med skinnebensbetændelse.

Jeg stoppede med at løbe, men er langsomt startet op igen og det er begyndt at gøre ondt igen. Især den sidste måned har det gjort voldsomt ondt, så jeg ikke engang kan løbe 10 meter.

Når jeg starter på en træning, gør det utrolig ondt. Desto mere jeg er aktiv, desto mere gør mine skinneben ondt. Jeg har aldrig følt så stor smerte i mine skinneben før.

Forleden måtte jeg tage smertestillende piller i forbindelse med en idrætstime, fordi det gjorde så ondt.

Er der måske tale om andet end skinnebensbetændelse?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Skinnebensbetændelse opstår, når der sker en overbelastning, der hvor muskelhinden sidder fast på knoglen (skinnebenet).

Dette kan skyldes, at du har øget træningsmængden voldsomt, eventuelt i kombination med at du har en lille fejlbelastning på din fod – for eksempel ved det, man kalder hyperpronation.

Det kan også være, du har fået nye løbesko, som bevirker, at du belaster benene anderledes. Læs om valg af løbesko her . Hvis det er det, der er dit problem, er du nødt til at drosle ned på din aktivitet samt gå i gang med et træningsprogram for din lidelse. Dette kan du eventuelt tale med en fysioterapeut om.

Man kan også finde programmer på nettet, men du kan ikke vide præcist, hvilken lidelse du har, uden at en fagperson har undersøgt dig. Du bliver nødt til at væbne dig med tålmodighed, for det tager sin tid at blive smertefri.

Skinnebensbetændelse kan også behandles med tabletter og eventuelt indsprøjtninger med binyrebarkhormon. Sådan en behandling bør ikke være førstevalg og skal ikke være en "genvej" til løb. I sidste instans kan man også få foretaget en operation, hvor hinden løsnes fra knoglen – dette er dog absolut sidste udvej.

Du kan måske have det, der hedder stress- eller træthedsbrud i din skinnebensknogle. Det opstår også som følge af overbelastning. For at slippe for denne tilstand kræver det aflastning fra løb og anden fysisk aktivitet. Din læge vil sandsynligvis kunne afgøre, om det er stress- eller træthedsbrud i din skinnebensknogle, det drejer sig om. Ellers vil du nok blive henvist til røntgenundersøgelse.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Sidst opdateret: 28.09.2013
Annonce