Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan stress give forstoppelse?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har nu gennem et halvt års tid døjet med periodevise smerter i maven, som er blevet værre og værre. Formentlig skyldes smerterne forstoppelse, som forværres i stressede perioder. Når jeg slapper af, mærker jeg smerterne mere.

Jeg prutter dagligt, føler mig oppustet, bøvser og har dårlige ånde. Det sætter lidt en dæmper på de romantiske stunder sammen med kæresten. I forbindelse med forstoppelsen har jeg haft gentagne hæmorider , og jeg har taget medicin i form af receptpligtig creme (Proctosedyl).

Min læge siger, at forstoppelsen kan være tegn på irritabel tyktarm . Han har rådgivet mig om kost, motion og væskeindtag. Jeg motionerer to til tre gange om ugen med en halv times løb. Jeg lever varieret og sundt og sørger for at drikke rigeligt med væske. Jeg er dog stadig bekymret for, om jeg fejler noget mere alvorligt, da smerterne bliver ved med at komme igen. ganske få gange har jeg haft blod i afføringen, men har haft svært ved at afgøre, om det var fra hæmoriden. Det skal nævnes, at jeg ikke har haft feber.

Hvad fejler jeg?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Flere besvarelser om mave og tarm

Kan forstoppelse skyldes langsom tarmfunktion?

Hvorfor har jeg ufrivillig afføring?

Hvorfor kan jeg ikke komme af med min afføring?

Hvorfor har jeg friskt blod i afføringen?

..................................

Læs flere besvarelser

Stil selv et spørgsmål til brevkassen

Kære Spørger

Dit største problem kan være stress. Stress kan sagtens give forstoppelse, og det kan ikke altid løses med den rigtige kost, væske og motion.

Din beskrivelse af ildelugtende prutter, oppustethed og dårlige ånde tyder på en nedsat tarmpassagetid. Du skal gøre to ting:

1) Gå på apoteket og køb en tarmudrensningskur. Tøm din tarm. Det tager 1 ½ døgn. Tag så et afføringsmiddel, som virker på tarmindholdet, i 14 dage. For eksempel kan du tage to tabletter Magnesia klokken 22.00. Vurder så, om din tarmfunktion normaliseres, så du kan stoppe med at tage afføringsmidlet.

2) I fremtiden bør du arbejde med gode toiletvaner, korrekt siddestilling for udskillelse af afføring samt din stressede livsstil. Læs om, hvordan du kan undgå stress .

Med venlig hilsen

Gerd Johnsen

Sygeplejerske SD

Sidst opdateret: 05.10.2013
Annonce