Annonce

Hvorfor har jeg ondt i hælen ved løb?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er i øjeblikket i gang med at træne op til marathon, ligesom jeg også var det i 2010. Dengang måtte jeg dog stoppe, fordi jeg fik smerter i hælen.

Jeg har indtil nu ikke mærket til disse smerter, men nu er de kommet igen. Tilbage i 2010 blev jeg gjort opmærksom på, at det kunne være hælspore. Jeg har dog senere læst, at jeg ikke er i risikogruppen grundet min alder.

Smerten er primært i højre side af min hæl og op langs ydersiden af anklen. Jeg har netop holdt pause fra løbetræningen i en uge for at give hælen ro, og da jeg løb en lille tur i morges, kom smerten igen.

Hvad det kan være, og hvilke forholdsregler bør jeg tage?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Det med risikogruppen tror jeg desværre ikke, du kan bruge til så meget. Du kan sagtens få en såkaldt hælspore . Hælspore er egentlig en lidt misvisende betegnelse. Det der gør ondt, er en betændelse i hulfodssenen, der hvor den hæfter på hælknoglen og i området omkring dette. Det meste af senen sidder fast på indersiden af hælknoglen - altså modsat den side hvor du har ondt.

Du kan måske have det, man kalder et "hælpudesyndrom", som skyldes en overbelastning af selve hælpuden. Dette kan afhjælpes med et hælpudeindlæg i gelé, som er lidt skålformet.

Men når du beskriver dine symptomer som trækkende op på ydersiden af anklen, tror jeg nærmere, det skyldes, at du på grund af din fodstilling overbelaster dine sener og ledbånd på ydersiden. Jeg tror, at du vil have gavn af at få løftet ydersiden af din fod en anelse, når du løber.

Det kan selvfølgelig kun blive et kvalificeret gæt ud fra din beskrivelse, men prøv at få en løbekyndig til at vurdere dit problem.

Under alle omstændigheder så start langsomt op og husk restitution, ellers får du formentlig problemer.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Sidst opdateret: 06.10.2013
Annonce