Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor har jeg slim og blod i afføringen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en 16-årig pige, som i et års tid har lidt af blødninger og slim i afføringen. Blodet er friskt og rødt og sidder på selve afføringen, og det er sjældet, der er blod på toiletpapiret.

Jeg er meget nervøs for, hvad det kan være, og om det kan være kræft.

Jeg har tit en smule ondt i udgangen af endetarmen, hvilket godt kan gøre afføringen sværere at få ud. Det er ikke altid, at der er blod og slim til stede. Det afhænger meget af, hvor hård afføringen er.

Skal jeg tage det alvorligt, eller er det "bare" rifter eller hæmorider?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Flere besvarelser om mave og tarm

Kan forstoppelse skyldes langsom tarmfunktion?

Hvorfor har jeg ufrivillig afføring?

Hvorfor kan jeg ikke komme af med min afføring?

Hvorfor har jeg friskt blod i afføringen?

..................................

Læs flere besvarelser

Stil selv et spørgsmål til brevkassen

Kære Spørger

I din alder får mange vekslende afføringsmønster på grund af uregelmæssig livsførelse. Desværre kan en årsag til forstoppelse i teenageårene også være dårlige toiletvaner – altså at du måske ikke går på toilettet, når du får afføringstrang.

Angst for lyd og lugt ved udskillelse af afføring kan for eksempel være årsag til, at en del mennesker ikke kan udskille afføringen på fremmede toiletter. Og manglende viden om optimal siddestilling ved udskillelse af afføring kan også være grund til, at mange får forstoppelse. Se den gode sidestilling på min hjemside www.gerdjohnsen.dk.

Kosten kan også spille ind. For eksempel kan mange mennesker ikke tåle grovkost.

Prøv at vurdere, om nogle af de ovennævnte ting kan være årsagen til din hårde afføring. Vurder også, om du presser meget. Dine symptomer med hård afføring og meget presseri kan sagtens være årsag til både frisk blødning, slim og smerter ved anus.

Hvis du ikke umiddelbart kan finde årsagen, der vil løse dit problem, så prøv over 14 dage at tage et afføringsmiddel, som virker på tarmindholdet. Du kan vælge mellem magnesiumoxzid, lactulose, macrogoler, som alle virker nogenlunde ens.

Til sidst bør nævnes muligheden for inflammatorisk tarmsygdom , som forekommer hyppigt i din alder og kan give symptomer i form af slim og blod i afføringen. Med henblik på at få undersøgt dette bør du få en tid hos din egen læge.

Jeg håber, at rådene kan gøre dig klog på din tarmfunktion, så dit problem bliver løst.

Med venlig hilsen

Gerd Johnsen

Sygeplejerske SD

Sidst opdateret: 27.10.2013
Annonce