Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan forstoppelse skyldes stress?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har længe haft maveproblemer.

Det har stået på i tre måneder, og er nu blevet forværret. Sagen er, at min mave tit bliver meget udspilet, og særligt om aftenen vokser den og bliver fuldstændig hård. Det er ikke fordi, jeg på nogen måde er overvægtig.

Derudover døjer jeg tit med kvalme. Nogen gange er det så slemt, at jeg føler, at det næsten ville hjælpe at brække mig. Denne udspilethed og kvalme skyldes, at jeg føler, der er 'noget' i maven. Det har ikke været noget voldsomt akut, så derfor har jeg ikke været til læge med det, hvilket måske er lidt dumt. Specielt i stressede perioder har jeg fået det værre.

Jeg har haft perioder, hvor jeg har måttet blive hjemme, fordi det blev så slemt. Det var lidt et 'wake-up call' for mig. Jeg er nødt til at få løst dette problem, det er blevet for stort nu. Smerter nederst i maven samt lænden er det primære problem. Af andre sjældnere gener kan nævnes: hovedpine, rysten på hænderne og influenzalignende symptomer, hvilket igen har ført til koncentrationsbesvær og træthed.

Det er begyndt at tage lidt på mig psykisk. Når min mave er voldsomt udspilet kan jeg føle, at jeg skal på toilettet, men uden at kunne komme af med min afføring. Når jeg så endelig kan, føler jeg ikke, at det hele kommer med ud.

Jeg synes, jeg lever relativt sundt - jeg træner hyppigt og spiser nogenlunde varieret. Jeg har hørt , at det kunne skyldes fibermangel, så i en periode spiste jeg 'HUSK' fibertilskud. Dette havde ikke rigtig nogen virkning.

Hvad gør jeg?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg kan godt forstå, at alle disse symptomer går dig på psykisk. Det er bare så ubehageligt ikke at være 'fit-for-fight'. Umiddelbart lyder det som om, at din krop er i stor stresstilstand – det giver ofte en masse ukarakteristiske fysiske symptomer.

Desværre er der mange unge mennesker, som får afføringsproblemer af stress. Der er en psykisk forbindelse mellem det ikke-viljestyrede nervesystem og tarmfunktionen. Dette betyder, at pressede eller stressede situationer kan give alle former for afføringsproblemer.

Jeg vil råde dig til at gå til din læge og få en dybtgående samtale om alle dine symptomer. Herudfra må I så tage stilling til, hvad der kan hjælpe dig bedst. Hvis det er stress på grund af alle dine aktiviteter, så er det dig selv, som skal til at fravælge noget, så din krop kan få den tid til afspænding, som den har brug for.

Jeg håber, at dette kan hjælpe dig videre, så du kan få det godt igen.

Med venlig hilsen

Gerd Johnsen

Sygeplejerske SD

Sidst opdateret: 12.12.2013
Annonce