Annonce

Hvordan smitter HPV?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er single og har derfor haft mange skiftende seksualpartnere - og det har både været sex med og uden kondom.

Jeg har netop fået en besked fra en pige, jeg har været sammen med en del gange. Hun skrev følgende: "Jeg har fået en lille, næsten usynlig kønsvorte, som sidder, så den sagtens kan være kommet, selvom man har knaldet med kondom". Hun har ifølge hende selv ikke været sammen med andre end mig, og derfor mener hun, at hun er blevet smittet af mig.

Jeg tog derfor til lægen med det samme. Her fik jeg at vide, at der intet var at se på mig, men at det kunne skyldes flere ting, for eksempel at jeg havde et stærkt immunforsvar. I den forbindelse har jeg et par spørgsmål:

 1. Kan jeg have smittet hende uden selv at have virussen?!

 2. Kan jeg have virussen og smitte hende uden selv at have noget udbrud?

 3. Jeg læste på jeres hjemmeside, at man kan få indirekte smitte, for eksempel ved brug af andres håndklæder og lignende. Er det sandsynligt?

 4. Hvis jeg har virussen, kan jeg så også smitte ved oralsex?

 5. Jeg læste også herinde, at man som dreng kan få en vaccine imod det, er det noget, i ville foreslå? Virker vaccinen, hvis jeg nu har virussen i kroppen?

Er der noget, jeg skal vide omkring den her sygdom?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

For at starte med dine spørgsmål:

 1. Nej, du kan kun smitte, hvis du selv har virussen i kroppen.

 2. Ja, du kan godt smitte uden at have udbrud selv.

 3. Sandsynligheden for denne smittevej er meget lille.

 4. Ja, det smitter også ved oralsex.

 5. Både drenge og piger kan vaccineres mod HPV.

  Kønsvorter skyldes, som du selv er inde på, HPV-virus . HPV-virus findes i mange varianter, og det er endnu ikke lykkedes at udvikle en vaccine imod alle typer. Den nuværende vaccine beskytter imod typerne 6, 11, 16 og 18. HPV-virus betragtes som en seksuelt overført sygdom, og den findes hos mange seksuelt aktive personer i den vestlige verden.

Brug af kondom giver ikke 100% sikkerhed for at undgå smitte. HPV smitter især ved synlige skader, herunder kønsvorter, men den kan også smitte, selvom der ikke er nogle sygdomstegn at se.

Virus kan overføres ved enhver kontakt med kønsdelene, hvilket også gælder oral- og analsex. Smitte via indirekte kontakt, eksempelvis ved at dele håndklæde, er dårligt undersøgt, men sandsynligvis er risikoen meget lille. De fleste mennesker, der er smittet med HPV-virus, er symptomfri, og det er blandt andet derfor, at virussen er så udbredt. Hvis man ikke ved, at man har det, er det svært at tage forholdsregler imod smitte.

For langt de fleste gælder det også, at der aldrig kommer klinisk sygdom. Den største problematik er udviklingen af kræft. Der har primært været fokuseret på livmoderhalskræft, men der er flere og flere data, der viser, at HPV også spiller en rolle ved hals- og analkræft, betinget af seksuelle praktikker. Vaccinen tilbydes i Danmark gratis til piger (for tiden piger i generationen født 1993-1997). Drenge kan også vaccineres, men for nuværende er det en vaccine, man selv skal betale. Prisen for den fulde vaccination, der udgøres af tre vaccinationer, er cirka 3000 kroner.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 02.02.2014
Annonce