Annonce

Hvorfor har jeg blå læber?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Der er flere, der med jævne mellemrum har sagt til mig, at jeg har blålige læber. Jeg får medicin for blodtrykket, så det er der styr på. Jeg får B-12 vitamin hver tredje måned, så det skulle også gerne være i orden.

Jeg har ingen lunge- eller luftvejssygdomme. Jeg har altid hørt, at blå læber skyldes dårlig hjertefunktion, men kan man have blålige læber på grund af B-12 vitaminmangel? Hvad er jeres mening om, hvorfor jeg har blålige læber? De er ikke så blå, at jeg selv lægger mærke til det, men det gør andre åbenbart.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Hvis du er i behandling med B12-vitamin indsprøjtninger hver tredje måned, burde du næppe have en lav koncentration som årsag til dine blå læber, men det lader sig jo relativt nemt afklare med en blodprøve .

Skal man lede efter en sygdomsmæssig forklaring på fænomenet, er det ganske rigtigt hjertet, der ofte kommer i fokus. Men lungesygdomme spiller også en rolle. Hvis dine blå læber skulle skyldes hjertesygdom , vil det næppe have været det eneste symptom, du har bemærket. Tegn på hjertesygdomme kan også være vejrtrækningsbesvær, hævede ben, øget trætbarhed (særligt ved belastning) og eventuelt brystsmerter ved anstrengelse.

Det er ikke ualmindeligt, at læberne kan synes mere blå i perioder, særligt hvis det er koldt i vejret. Det er et almindeligt fænomen, og det ses især hos folk, der er meget lyse i huden. Det er en ufarlig tilstand, der alene giver grundlag for en kosmetisk bekymring.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 02.02.2014
Annonce