Annonce

Hvorfor letter afføring på mavesmerterne?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg lider tit af store smerter i den nederste del af maveregionen under navlen. Smerterne starter altid om morgenen, og de kan opstå pludseligt. Tit hjælper det at komme af med min afføring om morgenen.

Nogle gange hjælper dette dog ikke, og jeg begynder at få trang til at kaste op, så jeg skiftevis skal springe mellem håndvasken og toilettet. Kommer det først dertil, er resten af dagen stort set ødelagt for mig, idet jeg er helt afkræftet og ikke har lyst til at spise eller tage min elskede morgenkaffe på arbejdet.

Jeg har prøvet at finde ud af, om der er noget, jeg ikke kan tåle, men jeg kan ikke se noget mønster i smerterne. Jeg er dog holdt helt op med at drikke mælk, som ellers hjalp i en periode, men nu er mavesmerterne tilbage igen. Jeg drikker normalt fire til fem kopper kaffe med sukker i på arbejdet i løbet af dagen, men jeg drikker aldrig kaffe om aftenen. Jeg har heller ikke den store trang til slik og kager.

Problemet er ved at være så stort for mig, at det påvirker mit arbejde som IT konsulent. Jeg har tit oppustet mave, som folk kommenterer på. Sjovt nok har jeg aldrig ondt i maven senere på dagen. Det starter altid om morgenen og slutter normalt efter et toiletbesøg. Smerterne er så store, at jeg sidder og vrikker frem og tilbage, gnider håndfladerne og får koldsved af det. Som sagt sidder smerterne under navlen og ud mod siderne af maven.

Jeg er rimelig aktiv i sport og træner kampsport et par gange om ugen. Jeg har på et tidspunkt fået zoneterapi, som faktisk hjalp, og zoneterapeuten sagde, at han kunne mærke en irritation i overgangen mellem min tyndtarm og tyktarm. Jeg vil meget gerne have nogle gode råd om, hvordan årsagen til problemet kan isoleres nærmere, eksempelvis om der findes specielle klinikker med den slags som speciale.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg hæfter mig ved, at du tit lider af oppustet mave, og at du især har smerter om morgenen, der forsvinder efter afføring og tømning af tarmen. Det peger mod en forstyrrelse af tyk- og endetarmens funktion i form af en ophobning af afføring (depoter), som kan forekomme, selv om man har afføring hver dag. Det vil i sig selv føre til en betydelig udvikling af luft ved tarmbakteriers forgæring.

Dette fænomen kalder man en skjult forstoppelse, og forstoppelse kan du generelt læse mere om i denne artikel . I sig selv kan en skjult forstoppelse medføre, at mavesækken også tømmer sig langsomt, hvorved der kommer symptomer, som om man har mavesår.

Der er en del, man selv kan forsøge at gøre, som det også fremgår af førnævnte artikel.

Hvis ikke det lykkes ad denne vej efter nogle uger, vil næste skridt være (i samråd med din læge) at forsøge at stimulere tarmen til at fungere og tømme sig hurtigere. Der findes også tarm-stimulerende medicin som alene, eller eventuelt i forbindelse med et afføringsmiddel, kan få generne til at forsvinde.

Det kan blive nødvendigt med særlige undersøgelser af tarmens funktion, for eksempel at undersøge passagetiden gennem tyktarmen , der vil kunne give diagnosen skjult forstoppelse.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 02.02.2014
Annonce