Kære Netdoktor
Jeg oplevede for fire uger siden et meget kraftigt galdestensanfald, hvor jeg blev indlagt på intensiv afdelingen i Tyskland, hvor jeg var på ferie. De behandlede med smertestillende medicin, men holdt en operationsstue klar. Smerterne aftog efter tolv timer, så lægerne valgte ikke at operere.
Efterfølgende tog jeg til min egen læge, som sendte en henvisning til en ultralydsscanning og tog blodprøver. Prøverne viste, at jeg havde jernmangel og lav blodprocent. I går var jeg så til scanning, som viste flere både små og store sten i galdeblæren. Personen, der foretog scanningen, sagde, at jeg skulle have fjernet galdeblæren. Han var overrasket over, at jeg kun havde haft ét anfald siden det første.
Med de erfaringer jeg har nu, må jeg indse, at jeg over de sidste par år har haft et til to anfald om måneden af forskellig sværhedsgrad. Jeg har bare ikke vidst, hvad det var.
I dag har jeg så skrevet med min læge. Hun vil ikke indstille til en operation. Hun skriver, at jeg skal tabe mig og dokumentere eventuelle anfald over det næste år. Dette er jeg meget uenig i. Jeg ved godt, at hun er læge, men jeg forstår det ikke. Både dem i Tyskland og ham, der foretog scanningen på sygehuset, har sagt, at jeg skal opereres, og at min situation kun vil blive værre.
Selvfølgelig skal jeg tabe mig, og jeg er også i gang. Men jeg føler, at det kun er det, min læge fokuserer på. At så længe jeg taber mig, så bliver alt bedre. Men det forsvinder stenene vel ikke af?
Med venlig hilsen
En Spørger
Kære spørger
Jeg synes ikke, der skal mere dokumentation til, for at du kan blive opereret for dine galdesten . Du har klassiske anfald af smerter, og der er blevet påvist sten af forskellig størrelse i galdeblæren ved en ultralydsundersøgelse.
Tværtimod kan det være lidt risikabelt at vente, for ved et nyt anfald af galdesten kan det indimellem hænde, at en mindre sten flytter sig fra galdeblæren og ned i den dybe galdegang, der fører galden til tarmen. En delvis aflukning på grund af stenen kan her føre til, at man får gulsot , idet galden populært sagt går over i blodet og derfra ud i alle væv, der bliver gullige.
Der kan også opstå betændelse i galdeblæren, når der er sten tilstede. Måske skal der så behandles med antibiotika, eller der skal foretages en operation, der i denne situation er teknisk vanskeligere.
Overvægt er i sig selv ikke nogen hindring for en operation, idet man anvender en kikkert-kirurgisk teknik med små åbninger til at føre indstrumenterne ind i bughulen.
Ved enhver operation er der en lille risiko for blødning, infektion eller lækage, som derfor også er tilstede ved en operation for galdesten.
Galden har man især brug for i forbindelse med fedtholdige måltider. Så for ikke at provokere et anfald bør man holde sig fra fede madvarer, æg og løg. Desuden bør man holde sig fra forskellige naturmediciner, der anbefales for galdesten.
Jeg vil mene, at en operation må anses for at være det rigtige.
Med venlig hilsen
Dennis Raahave
Overlæge, dr.med.
Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme
Sidst opdateret: 11.02.2014