Kære Netdoktor
Jeg er 20 år gammel, går i gymnasiet i 3.g og har et deltidsarbejde på syv timer om ugen.
Lige siden 1.g har jeg haft problemer med at sove om natten. Selvom jeg får syv til otte timers søvn hver nat, er jeg stadig rigtig træt om morgenen, så derfor drikker jeg rigtig meget kaffe i skoletiden. I weekenderne kan jeg nemt sove over ti timer, og hvis jeg bliver vækket efter at have sovet mindre, så kan jeg næsten ikke lade være med at tage en lur om eftermiddagen på fire til fem timer.
Derudover har jeg rigtig nemt ved at vende mit døgn om, så jeg er vågen om natten i stedet for om dagen. Mit største problem er, at det går ud over mit sociale liv. Jeg har altid brug for en lur på et par timer, før jeg kan være sammen med mine venner uden at skulle tage hjem alt for tidligt.
I sommers var jeg på Roskilde festival, hvor jeg op til flere gange måtte gå glip af en koncert eller en fest, fordi jeg var for træt. Mine veninder, som havde fået lige så meget søvn som mig, kunne godt holde sig vågne og blive ved med at feste.
Problemet med at sove forekommer både om sommeren og om vinteren, og jeg har prøvet at tage vitaminpiller - men uden held. Er det bare sådan, min krop er, eller kan jeg gøre noget ved det?
Med venlig hilsen
En Spørger
Kære Spørger
Træthed er et uklart symptom, som både kan være forårsaget af generel livsstil og være et tegn på sygdom.
Hvis vi skal starte med at tænke sygdomsmæssige årsager til din træthed, vil jeg i første omgang råde dig til at spørge din læge nærmere til råds. Stofskiftelidelser og sukkersyge er to meget almindelige årsager til træthed, som ret let lader sig undersøge. De psykiske årsager til træthed er typisk depression og stress .
I forhold til træthed og søvnproblemer er det først og fremmest vigtigt at fastholde en stabil døgnrytme. Det betyder, at det er vigtigt at stå op og gå i seng på samme tid hver dag. Det gælder også i weekenderne, såfremt det er muligt. Det at vende sin døgnrytme vil skabe en forskudt træthed, som du bærer med dig. Forsøg derfor at skabe en stabil døgnrytme og få fordelt dine stressfaktorer (for eksempel lektier) jævnt over ugen. Så er jeg sikker på, at du igen vil finde hverdagens overskud.
Med venlig hilsen
Morten Svenning Nielsen
Speciallæge i almen medicin
Sidst opdateret: 02.02.2014