Annonce

Kan det være tarmkræft med hård afføring og blødning?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 17 år, og jeg har spist meget hvidt brød, fra jeg var helt lille. Jeg har været overvægtig, fra jeg var syv år, og indtil jeg fyldte 16. Jeg blev mobbet så meget, at jeg begyndte at motionere og tabe mig, så jeg nu ligger indenfor den normale BMI. Jeg spiser stadig hvidt brød og sukker, men dog ikke så meget som jeg gjorde før.

Jeg har haft hård afføring, og det gør ondt, når jeg er på toilettet og skal af med afføringen. Jeg har opdaget, at når jeg tørrer mig, har der været blod på papiret, og toiletvandet har været helt rødt nogle gange.

Kan det være tarmkræft, eller er det bare, fordi min afføring er for hård? Hvad kan det ellers være? Der er meget kræft i min familie.

Jeg håber virkelig, I kan hjælpe mig!

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære spørger

Det er rigtigt, at blødning fra endetarmen kan være et symptom på tarmkræft , men i din unge alder vil det være næsten usandsynligt, at det skulle være årsagen. Den gennemsnitlige alder for personer, der får tarmkræft er cirka 70 år, og antallet af nye tilfælde er kun omkring 5.000 om året i Danmark.

Man bør dog altid lade sig undersøge nærmere for at finde årsagen, når der har været blødning i tilslutning til afføring. En undersøgelse med et kort kikkertinstrument (sigmoideoskopi) af en speciallæge vil sikkert være tilstrækkelig. Formentlig drejer det sig om hæmorider , der kan udvikle sig, netop når afføringen er hård. Sjældent vil der kunne foreligge en blødende betændelse i endetarmen.

Den hårde afføring er højst sandsynligt resultatet af dine kostvaner, som derfor bør ændres i retning af en grov, fiberrig kost . I sin enkle form kan dette gøres med flere skiver rugbrød dagligt og mange grøntsager. Det vil sige, at du skal følge kostrådene . Dertil kommer rigelig væske (mest vand) og så meget motion som mulig. Det vil altsammen sætte gang i tarmen, og afføringen vil blive blød og behagelig at komme af med, faktisk mere eller mindre af sig selv, og som en refleks, når man opsøger toilettet. Du kan læse mere om forstoppelse her .

Følger du ovenstående råd, vil det ofte medføre, at hæmoriderne ophører med at bløde, så man undgår egentlige kirurgiske behandlinger.

Men husk nu også at blive undersøgt.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 30.03.2014
Annonce