Annonce

Kan jeg have epilepsi?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en 16 årig pige, der har en meget underlig 'sygdom'. Af og til kan jeg ikke styre min krop. For eksempel i morges da jeg spiste morgenmad med min familie, smed jeg pludseligt min bolle på gulvet og samtidig faldt jeg ned fra stolen, mens jeg prøvede at holde mig oppe med min venstre arm, men jeg kunne simpelthen ikke rejse mig op efter til til tre sekunder.

Jeg har aldrig prøvet at besvime, men det er som om jeg 'besvimer' i et sekund. Det er som om mine muskler ikke virker. Jeg kan se det ske, men det går ikke op for mig, før efter nogle sekunder eller når jeg står/sidder normalt igen. Jeg har også oplevet det engang hvor jeg lagde makeup. Jeg 'besvimede' i et sekund og slog min næse ind i spejlet. Jeg havde smerter i den resten af dagen (troede den var forstuvet). Jeg har også været ved at falde ned af trappen af samme grund som de overstående.

Mine forældre har aldrig taget det alvorligt før her i morges, da de aldrig har set det ske. Jeg oplever det ikke hver dag, men det kommer af og til, og er begyndt at komme oftere. Har haft det i omkring et til to år.

Med venlig hilsen

En spørger

Svar

Kære Spørger

Det du beskriver får umiddelbart mine tanker hen på epilepsi . Det er nærmest den eneste forklaring, der kan passe til dine symptomer.

Den gængse opfattelse af epilepsi, er det klassiske anfald med rystelser i hele kroppen, tungebid og så videre. Men epilepsi kan vise sig i mange former afhængig af, hvor i hjernen anfaldet udgår fra. Det grundlæggende i anfaldene er dog ens, nemlig et uvarslet anfald der påvirker hjernens funktioner i en kortere eller længere periode. Som oftest er anfaldet selvbegrænsende, og kan sagtens præsentere sig som det du beskriver.

Der er fint, at du nu har pårørende, der har observeret dine anfald, for det vil kunne give et mere nuanceret billede af, hvad du oplever. Men nærmere udredning kræver en undersøgelse ved din egen læge, og eventuelt en henvisning til en neurolog.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 21.05.2014
Annonce