Annonce

Hvilken præventionsform skal vi vælge?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Vi er et ungt par i starten af tyverne, som er interesserede i at prøve kobberspiral som præventionsmiddel. Vi har dog nogle spørgsmål angående spiral:

Er den til gene for hende i hverdagen/mærker hun noget til den i visse situationer og hvor ubehageligt er det i så fald?

Kan lægen/gynækologen klippe snorene så korte, at de slet ikke kan mærkes af ham under samleje?

Håber I kan hjælpe.

Med venlig hilsen

Et par Spørgere

Svar

Kære Spørgere

God idé at være fælles om spørgsmål om prævention, som jo i den grad er et fællesanliggende, også selv om spørgsmålet drejer sig om spiraler.

Nu spørger I helt konkret om kobberspiralen, dens fordele og ulemper. Jeg går ud fra, at I har været “hele vejen rundt” og tænkt alle de foreliggende muligheder igennem og er endt med spiralen som bedste mulighed for jer? Hvis ikke, synes jeg nok, at I sammen skal tænke og snakke de forskellige præventionsmetoder igennem først. Lige fra “sikre perioder” over kondom og pessar til minipiller , P-piller , P-ring og forskellige spiraler .

Alle metoder har deres fordele og ulemper, men for den enkelte bruger vil der næsten altid være én eller to metoder, som er at foretrække. Og meget afhænger i den forbindelse af den enkeltes behov netop her og nu. Helt sikre metoder (P-piller / spiraler for eksempel) er nødvendige, hvis en graviditet betragtes som en “katastrofe”. Mindre sikre (kondom / pessar for eksempel), som måske for nogen virker mere tiltalende, kan bruges i andre livssituationer. Behovet varierer hele tiden, så præventionen bør følge behovet.

Når det er sagt, så er det klart, at en spiral er en meget god forebyggende metode for den kvinde, der ønsker at være sikkert beskyttet nat og dag og i måneds- eller årevis.

Der findes to typer spiraler: Kobberspiral og hormonspiral. I dag foretrækker de fleste den sidste.

Kobberspiralen er en lille T-formet plasticstav med en fin kobberbelægning om skaftet. Alt om spiraler er meget fint beskrevet her på Netdoktor, hvor du kan gå ind og søge på Prævention eller Spiral . Prøv det.

På Jeres konkrete spørgsmål kan jeg svare: når først spiralen, som lægges op i forbindelse med en gynækologisk undersøgelse hos lægen, er på plads - og det sker let og mærkes næsten ikke - passer den sig selv lige til den skal ud igen. Lægen klipper trådende passende lange, men de mærkes kun meget sjældent. Kvinden kan dog med et par fingre oppe skeden som regel føle trådene, og det kan være ganske godt for at sikre sig, at spiralen stadig er på plads og i orden. Trådene er af plastik og klippes de helt korte, kan man risikere at de “stikker” ved samleje.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 09.09.2014
Annonce