Annonce

Hvad er en fistel ved anus?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en ung mand på 25. Jeg har det sidste års tid af og til haft en form for bylde/bums i revnen over anus. Jeg har tit fået hul på den, hvor der kom puds og blod ud som forventet, men den sidste måned eller to har der ingen bylder/ bumser været. Nu har jeg fået et hul cirka samme sted, hvor der kommer blod og en brunlig substans ud. Mit spørgsmål er, hvad er det og kan jeg gøre noget ved det?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære spørger

Du har opdaget, at der er et lille hul foran anus, og at der kommer lidt blod og brunligt sekret ud.

Der foreligger formentlig en såkaldt fistel (latin: rør), det vil sige en rørformet forbindelse, der går fra den nederste indre del af endetarmen udenom eller igennem lukkemusklen frem til hudoverfladen. Det, der kommer ud igennem fistlen stammer derfor fra endetarmen det vil sige lidt tynd afføring med blodtilblanding.

Du har jo haft flere små bylder, der oftest opstår ved at bakterier baner sig vej ud igennem endetarmen, og det kan altså ende op med, at der bliver skabt en "falsk" forbindelse fra endetarmen ud til hudoverfladen det vil sige en fistel.

Det er en generende tilstand, der jo går ud over hygiejnen, ligesom fistlen nogle gange kan blive tilstoppet, hvorved der er risiko for, at der igen kan opstå en byld.

Når fistlen først er blevet dannet, forsvinder den ikke af sig selv igen.

Den kan ikke behandles med medicin, så der skal et mindre kirurgisk indgreb til. Før dette kan ske, skal fistlens vej kortlægges nærmere. En mave-tarmkirurgisk speciallæge vil ofte anvende en lille sonde, men i nogle tilfælde vil det være nødvendigt at foretage en MR-scanning .

Den kirurgiske behandling vil derfor i første omgang være afhængig af, hvorledes fistlen løber i forhold til lukkemusklen, som jo ikke må lide skade ved operationen.

Du bør derfor blive henvist til en kirurgisk speciallæge eller en hospitalsafdeling for at blive nærmere undersøgt og dermed behandlet.

Med venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Speciallæge i mave-tarmsygdomme og kirurgi

Sidst opdateret: 06.06.2014
Annonce