Annonce

Hvad kan jeg gøre ved en doven og udfalden tarm?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For ti år siden led jeg af både anoreksi og bulimi . I den forbindelse misbrugte jeg afføringsmidler i stort omfang. Siden dengang har min mave ikke fungeret optimalt, og nu efter to graviditeter og fødsler, er den helt gået i stå (jeg har en doven, slap tarm). Jeg har siden, næsten dagligt, måtte tage afføringspiller for at komme af med noget, og det med diarré til følge.

Efter sidste fødsel for et par år siden "faldt" min tarm pludselig ud! Jeg var chokeret. Siden har den gjort det jævnligt og jeg må "proppe" den tilbage. Jeg var flov og bange for "lidelsen" og har først for kort tid siden taget mig sammen til at få en henvisning til en kirurgisk afdeling.

Jeg er blevet undersøgt og venter nu på tid til operation. Jeg lever et sundt liv uden røg og alkohol, og med daglig motion (dog kan jeg desværre ikke løbe på grund af mave/tarm).

Mit spørgsmål er: Kan jeg gøre noget for at få gang i tarmen igen, eller er den ødelagt af afføringspillerne for altid? Hvad kan jeg eventuelt spise, lave af øvelser, med mere? Hvad med efter operationen?

Min tarm skal syes fast på korsbenet ved en kikkertoperation. Hvad skal jeg spise/undgå efter operationen med henblik på min "dovne tarm"?

Det virker som om, det er en typisk "skavank" for ældre kvinder, men ikke typisk for min aldersklasse - jeg er 39 år - og derfor virkede det ikke som om, jeg kunne få meget hjælp på hospitalet.

Jeg håber sådan, at jeg herigennem, kan få hjælp til mit store problem. På forhånd mange tak for hjælpen.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Hvis man i en længere periode underforsyner sin mave-tarmkanal med føde, som du skriver ved anoreksi og bulimi, går den i stå og for at få afføring, anvender mange derfor afføringsmidler. Når man så senere er kommet på ret køl igen, det vil sige spiser normalt, er der tit problemer med at få tarmen til at fungere med ubesværet afføring.

Du bør få kortlagt din funktion af tyktarmen, der jo transporterer afføring, med en såkaldt undersøgelse af passagetiden . Den vil vise, hvor langsomt din tarm fungerer, og derved vise vejen til, hvad der skal gøres.

Du bør også i denne situation få din kost optimeret af en diætist i fiberrig, fedtfattig retning, suppleret med rigelig væske i det daglige. Desuden er de 30 minutters motion et must.

Det vil dog ikke være nok, idet du desuden bør have stimulerende medicin for tarmen for eksempel Prucaloprid.

Ligeledes vil det nok fortsat være nødvendigt med samtidig et afføringsmiddel en gang om dagen.

Formålet med at dette er at opnå daglig afføring. Denne samlede behandling skal derfor fortsætte meget længe, naturligvis afhængig af, hvordan det går.

Det vil være en god idé, hvis undersøgelse af passagetiden kunne ske inden din operation (som selvfølgelig er nødvendig), for at kunne komme i gang med den diætetiske og medicinske behandling så hurtigt som muligt.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 22.09.2014
Annonce