Annonce

Kan jeg fortryde min sterilisation?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en mand på 46 år, der har to halvstore børn med to forskellige kvinder, som jeg ikke har været sammen med i mange år. Jeg blev steriliseret i sommeren 2009, det vil sige for fem år siden.

For tre år siden mødte jeg en smuk, brasiliansk kvinde i Rio de Janeiro, som jeg stadig er kæreste med. Hun bliver snart 39 år og har ingen børn. Vi er meget forelskede, og jeg pendler flere gange om året frem og tilbage til Brasilien for at være sammen med hende. Hun har været hos mig i Danmark flere gange.

Vi har planer om, at vi snart skal giftes. Det store spørgsmål er så, at hun gerne vil have et barn og gerne et hvidt barn med blå øjne ligesom mig. Men er dette muligt?

Kan det i realiteten lade sig gøre for mig at gøre min kæreste gravid, selvom jeg er steriliseret? Eventuelt ad kunstig vej, måske insemination? Hvem skal jeg henvende mig til, hvis det er muligt?

Jeg fortryder lidt min handling for fem år siden, men det er jo meget nemt at være bagklog.

Jeg håber på et svar, så jeg kan blive afklaret på, om det kan lade sig gøre eller ej. Alternativet er måske donorsæd?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Du stiller to spørgsmål. Til spørgsmålet om, hvorvidt din kæreste kan få et ”hvidt barn med blå øjne”, må ikke bare jeg, men den hele lægestand svare: ”Det kan ingen love jer”! :-)

Det andet spørgsmål er lettere at besvare: Ja, du kan få syet dine sædledere sammen igen, og når der kun er gået fem år, siden du blev steriliseret, er der gode chancer for, at du kan genvinde din fertilitet . Problemet her er, hvor det kan lade sig gøre. I vores afdeling har vi udført operationen gennem en hel del år, men vi har netop besluttet at standse. Den officielle retningslinje på dette område mener, at operationen kun bør foretages ved hjælp af operationsmikroskop. Da vi ikke kan leve op til den forudsætning, standser vi med at udføre operationen.

Jeg er personligt ikke enig i den beslutning. Jeg har opereret ret mange mænd uden operationsmikroskop og har haft gode resultater. De fleste har jeg opereret, mens jeg arbejdede på et privatsygehus.

Hvis du bor øst for Storebælt, kan din læge prøve at henvise dig til Herlev Hospital, mens du skal henvises til Skejby Sygehus, hvis du bor vest for Storebælt. Det er de muligheder, du har for at blive opereret på et offentligt hospital. Derimod kan du jo altid opsøge et privathospital eller en specialist (urolog) med egen klinik. Du må jo spørge, om de kan eller vil og endelig huske at spørge til prisen for en sådan operation.

Efter min mening vil du opnå mindst 50 procent chance for at gøre din kæreste gravid. Det er dog rigtigt, at I selvfølgelig også kan bruge kunstig befrugtning med donorsæd .

Held og lykke med foretagendet.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 30.09.2014
Annonce