Annonce

Er min lukkemuskel blevet sprængt efter analsex?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

I lørdags havde jeg analsex med en meget veludrustet mand. Der var ingen smerter i selve øjeblikket, det kom dog lidt efter vi havde været i gang et stykke tid. Da stoppede vi (vi var begge påvirket af alkohol under akten).

Dagen efter havde jeg tydelige smerter i anus. Jeg var rød og hævet, og havde lidt problemer med at sidde. Allerede i går, mandag, gik det bedre. Jeg har dog haft problemer med at holde på luften og jeg synes det føles mindre stramt dernede.

I dag, tirsdag, er smerterne så godt som væk, men jeg oplever problemer med at holde på afføringen (dette på trods af, at jeg har haft "mindre" toiletbesøg både søndag og mandag. Disse har været forbundet med ømhed, men ikke hverken blod, svie eller decideret smerte).

Jeg er derfor kommet i tvivl om min ringmuskel kan være sprunget? Hvordan kan jeg vide om den er det?

Når jeg indfører en finger og prøver at knibe sammen, kan jeg mærke en "svag reaktion" cirka en halv finger oppe. Nu ved jeg ikke hvordan det føltes før - jeg har ikke testet hvordan knibeøvelser føles bagi - men der var klart mindre modstand ved indføring end tidligere.

Hvad skal jeg gøre? Skal musklen blot have tid til at restituere? Skal jeg lave knibeøvelser? Hvor lang tid kan jeg forvente der går, før det er ok igen? I samme omgang vil jeg høre om man bør blive testet for kønssygdomme hvis man har haft analsex uden kondom?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Vi er udstyret med en ringmuskel i anus, også kaldet en lukkemuskel, der består af en indre del, som vi ikke kan kontrollere og en ydre del, som vi har kontrol over det vil sige kan trække sammen med vilje.

Du synes, det føles mindre stramt, og har vanskelighed ved at holde på luft og afføring.

Analsex har således uden tvivl ført til en overstrækning af lukkemusklen. Om enkelte dele af den direkte skulle være sprunget tyder det ikke så meget på, da der jo ikke var store smerter, men alkohol kan naturligvis have dæmpet her.

Hvis man vil være helt sikker på, om der er sket direkte skade, kan man se det ved en anal ultralydsundersøgelse . Denne undersøgelse er der nogle kirurger i speciallægepraksis, der foretager og så naturligvis på hospitaler.

Hvis der udelukkende er tale om en overstrækning af lukkemusklen, vil den trække sig sammen igen over tid. Det vil absolut hjælpe at foretage daglige knibeøvelser. Det vil dog tage nogle måneder før den igen er, som den var forud.

Når man først er blevet lidt usikker på det hele, er det nok udmærket samtidig at blive testet for kønssygdomme.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 22.10.2014
Annonce