Annonce

Jeg har fået fjernet noget af prostata, hvorfor kan jeg ikke få rejsning?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg blev tidligere på året opereret for forstørret prostata . Der blev fjernet cirka 40 gram.

Min vandladning er meget fin nu. Jeg har dog meget svært ved at få rejsning. Er det på grund af operationen? Kommer evnen og lysten tilbage?

Jeg har også fået bagudrettet sædafgang og min penis er meget slap. Er det normalt?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Efter en skrælning af prostata er det uundgåeligt, at din sæd vil ryge op i blæren ved orgasme. Inde i prostata sidder en lille lukkemuskel, som normalt er med til at hindre, at sæden ryger bagud. Den lukkemuskel bliver simpelthen skrællet med ud, især når man fjerner 40 gram væv. Det er en af de ting, enhver mand skal forberedes på, når han forberedes til operationen. En anden ting er den meget lille risiko for, at han ikke kan holde på vandet, men det er jo ikke et problem for dig.

Problemerne med din rejsningsevne er en anden sag. Urologer (urinvejskirurger) har aldrig kunnet forstå, at en skrælning skulle kunne gå ud over rejsningsevnen. Dette i stærk modsætning til den operation, hvor hele prostata fjernes på grund af kræft. Efter den operation vil flertallet miste rejsningsevnen, fordi man let kommer til at ødelægge nerverne til penis. Disse nerver løber tæt på ydersiden af prostata.

Det er – heldigvis – sjældent, at en 54-årig mand mister rejsningsevnen efter en skrælning af prostata. Imidlertid en det en risiko, som stiger med patientens alder. Hele dette problem er blevet belyst af en kollega, Jesper Schou, for mange år siden. Jesper Schou undersøgte patienter forud for skrælningen. I den aldersklasse var der som ventet en vis del, der allerede havde rejsningsproblemer. Han koncentrerede sig om de mænd, der ikke havde problemer og fulgte dem i et år efter operationen.

Det viste sig, at des ældre mændene var, des flere klagede over manglende rejsningsevne. Det mest interessante ved undersøgelsen var imidlertid, at mænd, der havde gennemgået hofteoperationer, havde nøjagtig de samme problemer. Det er således ikke selve prostata operationen, der er den ”skyldige”, men det at blive opereret. Jesper Schou mente, at der var en overordnet årsagssammenhæng, en kombination af psykisk belastning på grund af angst for operation, utilstrækkelig information om følger til operation og en stresspåvirkning af kroppen.

Jeg vil anbefale, at din læge i en periode prøver at give dig tabletter af typen Viagra (der findes flere forskellige tabletter at vælge imellem). Sådan medicin kan ikke i sig selv fremkalde rejsning men fremmer rejsningen hos en mand, der er seksuelt stimuleret. Husk, at man skal prøve op mod otte gange, før man kan forvente succes. De fleste mænd i din alder, hvor der er god virkning af sådan medicin, har kun brug for dem i en begrænset tid til at ”genvinde selvtilliden”.

God bedring.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi 

Sidst opdateret: 19.12.2014
Annonce