Annonce

Min sæd er brun, skal jeg være bekymret?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For en uges tid siden opdagede jeg, at der kom lidt lyst blod ud af/ved endetarmen, da jeg tørrede mig. Dette observerede jeg dog kun en gang og jeg kigger nu efter hver gang jeg er på toilettet. Jeg har haft en lille hæmoride , som dog ikke har været generende.

I dag, da jeg onanerede, var sæden der kom ud, meget brun og ikke så tyk som normalt. Jeg blev straks meget bekymret og søgte hurtigt efter svar på denne side. jeg læste om en anden mand der har haft det samme med sæden og her blev der blandt andet nævnt noget om prostatakræft , hvilket han ikke skulle bekymre sig om, da han kun var 30 år. Nu er jeg til gengæld lidt ældre (39 år) og min onkel har fået konstateret kræft. Jeg tror det var i testiklerne eller prostata, men jeg er ikke sikker.

Er dette noget jeg skal bekymre mig om og søge læge hurtigt? Man er jo lidt nervøs. Det skal siges, at der ikke har været smerter eller lignende og jeg prøver så vidt muligt at undersøge mig selv. Det er dog længe siden jeg har været til nogen undersøgelse, da jeg føler mig sund og rask og sjældent er syg.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg bør principielt ikke svare på noget om blod ved afføring, men den hyppigste årsag, hvis det er frisk blod, er netop hæmorroider. Hvis dette gentager sig, bør du principielt tale med din læge om det.

Hvad angår sæden, er det korrekt, at vi kun interesserer os for det som et muligt første tegn på prostatakræft. Det vil være meget sjældent at finde prostatakræft hos en 39-årig, men jeg kan vel ikke påstå, at det slet ikke kan forekomme. Hvis du derfor har bekymringer om dette, bør du gå til din læge og få målt PSA . Du véd sikkert, at denne blodprøve kan vække mistanke om prostatakræft, hvis den er forhøjet.

Hvis du får den målt, og hvis tallet er normalt, skal du slet ikke bekymre dig. Sæden kan ændre sig lidt fra gang til gang, men hvis prostatakræft er udelukket, er der ingen farlig årsag til blod i sæden.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 21.02.2015
Annonce