Annonce

Hvorfor får jeg anfald med smerter og svedudbrud ved afføring?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har et problem som efterhånden er blevet mere hyppigt. Ind i mellem, når jeg sidder på toilettet og skal lave afføring, får jeg det enormt skidt. Normalt starter det med, at jeg ti minutter inden jeg går på toilettet får rigtig ondt i maven. Når jeg kommer på toilettet tager smerterne til, og jeg begynder at koldsvede voldsomt.

Jeg bliver nødt til at have et håndklæde ved hånden, for at kunne tørre sveden væk. Samtidig får jeg voldsom kvalme og oplever også at få det "tynde spyt" i munden, som kommer lige inden man normalt skal kaste op. Jeg er ikke svimmel, men har et stort ubehag.

Jeg har aldrig kastet op under en af disse ture. Normalt varer sådan en omgang cirka 30 minutter, hvor jeg virkelig er dårlig og mit lange hår er drivvådt af sved bagefter. Efterfølgende går der 10 minutter og så er jeg frisk igen uden gener.

Før i tiden skete det tre til fire gange om året, men nu synes jeg det ske cirka en gang om måneden. Det giver voldsomt ubehag og afføringen er en blanding mellem hårdt og tyndt. Jeg har skrevet ned de sidste mange gange, hvad jeg har spist døgnet før, men kan ikke se et mønster i det.

Jeg ved ikke om det har noget at sige, men i min familie har tre generationer haft et problem, som minder lidt om det, som jeg nu tager til det ekstreme: Min mor, mormor og jeg selv har et par gange om året hver nogle ture, hvor vi får det fysisk dårligt og bliver nødt til at lægge os omgående - ind i mellem bare på stedet. Vi bliver svimle, koldsveder og har det ubehageligt. De ture varer som regel 10 minutter og mens det står på vil vi helst ikke snakke med nogen, da vores kræfter bruges på ubehaget.

Vi kommer fra en familie, hvor lægen ikke er noget vi bruger med mindre vi næsten ligger for døden! Så ingen er undersøgt for det. Om de to ovenstående ting har en sammenhæng ved jeg ikke, men det minder om hinanden - selvom det i familien ikke handler om toiletbesøg. Det generer mig, at jeg bliver nødt til at have i tankerne om jeg kunne have "en dårlig dag", for så skal toilettet ikke være langt væk. Jeg er ikke i tvivl om, at hvis jeg ikke reagerer på trangen, så vil jeg få afføring i bukserne! Hvad fejler jeg?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

En normal og ubesværet afføring skal give glæde og ikke være forbundet med hverken smerter, eller svedudbrud og almen utilpashed. Det må være funktionen af tyk- og endetarmen, der til tider ikke er i orden. Du skriver ikke, om du sædvanligvis er på toilettet daglig med afføring uden problemer? Tilstanden kunne nemlig tyde på, at du ligesom samler afføring sammen, så der kommer en ophobning af for meget afføring i tyktarmen, derfor begynder det med smerter i maven, og der kommer både tykt og tyndt ud, måske lidt eksplosivt. Smerterne kan forårsage, at man sveder, men der kan også være tale om kortvarig overgang af bakterier fra afføringen til blodbanen, yderligere med kvalme og stærk utilpashed.

Den eneste måde man kan afsløre det på, er ved at foretage en undersøgelse af passagetiden . Den vil formentlig vise, at der en tendens til den nævnte ophobning af afføring. Nogle mennesker kan her gå hen og blive "samlere" det vil sige de ophober mere og mere afføring, indtil det en dag nødvendigvis må ud, og så kan de få et tilfælde, som du beskriver du har.

Jeg kan se, i de oplysninger du har givet os, at du får et middel mod depression og angst. Personer med disse lidelser har en større tendens til at få en hæmmet tarmfunktion, ligesom medicinen i sig selv også hæmmer.

Behandlingen går derfor ud på at øge transportfunktionen i tyktarmen. I første omgang vil det sige regelmæssige hoved- og mellem-måltider, fiberrig kost (se kostpyramiden), rigeligt at drikke i dagens løb. Det er en god ide med et dagligt fibertilskud. Dertil kommer megen motion. Alt dette er livslangt.

Hvis ikke dette fjerner anfaldene , tag så yderligere et simpelt afføringsmiddel, hver aften for eksempel en til to Magnesia tabletter (selv om der er afføring hver dag.)

Med venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med. et ph.d.

Speciallæge i mave-tarmsygdomme  

Sidst opdateret: 14.04.2015
Annonce