Annonce

Hvad skal jeg gøre ved mine tyktarms-divertikler (udposninger)?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har lidt af diverticulitis i over seks år, men jeg har ikke kunne finde ud af, om der findes en diverticulitis forening i Danmark, ved I noget om det?

Jeg kender ikke andre der har denne sygdom. En af grundende til spørgsmålet er, at der er så mange fordomme og uvidenhed om sygdommen blandt læger, så det er et værre show hver gang jeg møder en ny læge.

Jeg vil gerne spørge til kostråd og erfaringer, for jeg har for eksempel oplevet, at fødevarer med højt jernindhold kan udløse "en omgang" med smerter. Kender I til noget om fødevaretyper der udløser diverticultis?

Ofte starter det med, at min mave går i stå, den bliver bare helt stille og intet sker, dette på trods af, at dagen før var helt normal (når min mave er normal er den så regelmæssig, at man næsten kan stille sit ur efter den.)

Hvad kan jeg ellers gøre? Jeg har omkring 20 divertikler spredt ud over det meste af tyktarmen, så en operation er absolut sidste mulighed, da risikoen for stomi er høj.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære spørger

Du beskriver, at du har divertikler spredt ud over hele tyktarmen. Divertikler er udposninger på tyktarmen ofte på størrelse med en ært, modsat polypper , der hænger og dingler inde i tarmen. Sædvanligvis kommer de med stigende alder, men du har fået dem i en meget ung alder. Man antager, at det er et forhøjet tryk i tarmen, der er medvirkende til dannelsen, for eksempel på grund af forstoppelse med for meget afføring ophobet i tarmen. Det kan forekomme, selv om man har afføring på klokkeslæt hver dag bland andet som den såkaldte skjulte forstoppelse, som formentlig da har stået på i årevis. Man kan undersøge transporten af afføring med en passagetids-undersøgelse.

Det bedste man kan gøre er således at holde tarmen så meget i gang som muligt, dels for ikke at få flere divertikler, dels for at forsøge at undgå, at der kommer betændelse i dem. Det kan give komplikationer i form af perforation, eller forsnævringer, der vil kræve kirurgiske indgreb.

Rådene er derfor faste hoved- og mellem-måltider med en fiberrig-fedtfattig kost, ikke for meget kød, og drikke et glas væske hver time. Dertil kommer så meget motion som mulig.

Det vil også være fornuftigt at tage et enkelt afføringsmiddel hver eneste aften for eksempel en skefuld olie eller en gram Magnesia (selv om der er afføring hver dag), formentlig altid.

Med hensyn til en forening kan man pege på Colitis-Crohn-foreningen, der også beskæftiger sig med andre tarmrelaterede sygdomme.

Med venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med. et ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme  

Sidst opdateret: 14.04.2015
Annonce