Annonce

Min kæreste er ekstremt jaloux, hvordan kan jeg afhjælpe det?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 27 år, som har verdens dejligste kæreste. Jeg er dog ked af, at han er så jaloux, som han er. Jeg prøver for alt i verden på ikke at gøre ham jaloux, men der skal næsten ingenting til.

Et eksempel på dette er, at bare det, at jeg går i bad gør ham jaloux, fordi han tror, at jeg leger med mig. Et andet eksempel er, at hvis jeg ikke svarer tilbage på en af hans beskeder med det samme, tror han, at jeg er sammen med en anden.

Jeg ved ikke længere, hvad jeg skal gøre, for det er hårdt for psyken.

Jeg håber I kan hjælpe med, hvad man eventuelt kan gøre ved det, fordi jeg ønsker virkelig at leve resten af mit liv sammen med ham.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for dit brev, hvor du skriver om, at du har ”verdens dejligste kæreste” – så tillykke med det! Men at du har et problem med, at din kæreste er meget jaloux, hvilket er hårdt for din psyke, og det forstår jeg virkelig godt. For du må jo hele tiden passe på, at du ikke giver anledning til hans jalousi således, at du ikke kan føle dig helt afslappet sammen med ham.

Ofte har jalousi forbindelse med manglende selvværd og usikkerhed hos den jaloux person. Når han i dit tilfælde hele tiden skal kontrollere, hvad du foretager dig, er det fordi han har behov for tryghed og tillid.

Måske har han tidligere været udsat for svigt og afvisninger, og det kan stadig sidde ham i blodet, selvom det ikke har noget med dig at gøre – han handler blot helt automatisk: Han er på vagt , usikker og i tvivl om du virkelig elsker ham. Han har derfor et stort behov for at blive bekræftet således, at han kan føle sig sikker på, at det er ham, du ønsker at være sammen med.

Derfor skal du gøre hvad du kan for at vise ham, at det er ham, du ønsker at leve dit liv med, således at han kan føle sig overbevist om, at han er værd at elske.

Måske er der ikke nogen før du kom ind i hans liv, der virkelig har elsket ham uden forbehold, og det kan tage tid for ham at indse, at nu har han mødt en person, der elsker ham uden forbehold.

Du må også lade ham vide, at hans evige kontrol er meget ubehagelig for dig, og at du ligesom han også har brug for tillid. Måske skal I lave nogle aftaler om, at ingen af Jer går ud med andre af det andet køn, og i en overgangsperiode er det måske nødvendigt at lave andre aftaler, således at han kan vænne sig til et tillidsfuldt forhold. Så du må indstille dig på langsomt at opbygge et forhold til din kæreste med tryghed og tillid.

Bedste hilsener

Birgitte Winkel

Samlivsterapeut og Socialrådgiver

Sidst opdateret: 14.04.2015
Annonce