Annonce

Hvad sker der i min hjerne, når jeg ryger hash?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en dreng på 16 år, som i går kom ud for en ulykke. Efter at jeg fik fri fra skole, besluttede en gruppe venner og jeg os for at ryge en joint. Jeg røg cirka halvdelen af den. Omkring 10-15 minutter efter blev jeg mere og mere døsig.

Pludselig vågnede jeg op på jorden og fandt ud af, at jeg "black-outede”(besvimede, red.). Jeg var desværre kommet lidt til skade, men fik det ellers helt fint efter at have siddet på en stol og fået et glas vand. Efter hashens virkning aftog (omkring 40 minutter efter), følte jeg mig helt normal igen.

Mit spørgsmål er, om jeg skal være bekymret for nogle eftervirkninger af mit blackout, for eksempel en hashpsykose? Jeg tror ikke, jeg er blevet ramt af det, da jeg som sagt føler mig helt normal, bortset fra et par fysiske knubs.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail, i hvilken du beskriver dine erfaringer med rygning af cannabis. Du fortæller, at du først blev døsig og senere fik et "black-out". Det du fortæller, er ikke usædvanligt ved brug af hash.

Det stof i hash som påvirker psyken hedder tetra-hydro-cannabinol (i daglig tale cannabis), og det påvirker forskellige områder af hjernen: Hippocampus som er et område i hjernen, der blandt andet regulerer hukommelsen, og som svækkes ved rygning af cannabis. Det limbiske system, som styrer humøret - påvirkning heraf kan udløse, hvad der i misbrugskredse betegnes som "grineflip", og lillehjernen, som blandt andet varetager koordineringen af bevægelser og balance, hvorfor man ved rygning af cannabis kan blive lidt svimmel og fummelfingret.

Du fortæller, at du følte dig normal efter 40 minutter, og det er naturligvis godt, men man skal vide, at grundet cannabis' fedtopløselighed, så findes det i kroppen, og herunder i centralnervesystemet, endog meget længe efter, at man har røget. Du skal nok være glad for, at det ikke gik værre.

Rygning af cannabis kan medføre, hvad man i misbrugskredse betegner som "noia", hvormed der menes paranoia, altså forfølgelsesforestillinger og eventuelt ledsagende synshallucinationer. I givet fald er man blevet psykotisk, hvilket udover at være meget ubehageligt, er en ganske farlig tilstand, idet man er utilregnelig.

Langtidsopfølgende studier har påvist, at mennesker, som ryger cannabis, har en øget risiko for senere at udvikle psykoser, så det er bestemt ikke ufarligt at ryge cannabis. Derfor håber jeg, at du kan indse, at du har røget cannabis for sidste gang. Nogensinde!

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 13.05.2015
Annonce