Annonce

Hvorfor har jeg fortsat smerter mange år efter operation for galdesten?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg blev for cirka 12 år siden opereret for galdesten. Det var planlagt som en kikkertoperation men blev ændret til åben operation, eftersom der åbenbart var så meget arvæv, at lægerne ikke kunne komme til med kikkert. Herefter havde jeg det perfekt men pludselig efter cirka fire år, fik jeg fra den ene dag til den anden "galdestenssmerter" igen.

Siden da er jeg blevet sendt fra hospital til hospital og fra læge til læge. Jeg får alle mulige beskeder. Nogle siger, det er arvæv, andre siger, det absolut ikke passer. Der er blevet udført utallige undersøgelser, deriblandt adskillige gange gastroskopi og også koloskopi. Disse undersøgelser gør så afsindig ondt på mig, da hele maven er øm som en byld.

Min afføring er som regel tynd og altid fuldstændig grøn - eller sortgrøn. Det føles også, som om jeg ikke kan "blive færdig" når jeg er på toilettet. Jeg får faktisk noget, der minder om presse-veer.

Nu er det sådan, at jeg har virkelig slemme smerter mindst 18 timer i døgnet, hvor jeg intet kan. Jeg sidder bare og græder. Sygehusvæsenet har sagt, at de ikke kan gøre mere, og jeg aner ikke, hvad jeg så skal gøre. Jeg kan virkelig ikke holde dette ud, og i øjeblikket bliver det meget hurtigt værre og værre. Hvad skal jeg dog gøre?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Det er desværre ikke så usædvanligt, at der fortsat kan forekomme smerter efter en operation for galdesten. I jagten på en årsag har du fået foretaget mange undersøgelser, uden at man er kommet det nærmere. Du får også stærkt smertestillende medicin.

Din afføring er tynd og grønlig (galde), du får kramper nedadtil, men oplever alligevel ikke at kunne blive færdig, det vil sige tømme endetarmen ordentligt. Det kunne tyde på, at tyktarmen ikke fungerer helt vel, og det passer med, at det ofte er tyktarmen, patienterne har klager fra, når der optræder smerter efter en operation for galdesten.

Du lider formentlig af en form for forstoppelse, med ophobning af afføring i tyktarmen, luftudvikling, og denne udspiling giver anledning til smerter. Populært sagt står tarmen altså for meget stille.

Der findes en undersøgelse, der kan afsløre denne tilstand, en såkaldt passagetidsundersøgelse.

Behandlingen er at sætte bedre gang i transporten af afføring, så indholdet bliver mindre. Den består af fiberrig og fedtfattig kost, yderligere fibertilskud, rigelig væske og så meget motion som mulig. Desuden er man nødt til at stimulere tarmen med medicin, for eksempel domperidon, ellers sker der ikke rigtig noget.

Hvis man ikke vil foretage passagetidsundersøgelsen, kan man i første omgang foretage en røntgen-oversigt af mave- og tarmregionen, der kan vise, hvor meget afføring, der er ophobet i det daglige.

Der skulle således være håb forude for, at smerterne vil begynde at forsvinde og afføringen blive normal.

Tag denne forklaring med til din læge.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med. et ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 27.05.2015
Annonce