Annonce

Kan jeg få fjernet min menstruation permanent?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Kan man få varigt fjernet sin menstruation? Jeg stiller dette spørgsmål i en alder af snart 34 år. Jeg har vidst, at jeg ikke kunne få børn på "normal" vis, siden jeg var 16 år, og foruden det, så ønsker jeg heller ikke at få nogen.

Dette gør, at jeg hver måned skal igennem smerter og humørsvingninger for ingen verdens nytte. Den eneste tanke der fylder i mit hoved er: Hvad i alverden skal jeg lide for på denne måde, når jeg alligevel ikke kan eller skal bruge det til noget?

Det er ikke en tanke, der pludseligt er opstået. Den har skam været der i flere år, og der er derfor absolut ingen usikkerhed i valget om ikke at få nogle børn.

Nogen er skabt til det, andre er ikke. Jeg mener bare, at man som kvinde burde have visse rettigheder over sin egen krop. Så hvis det var muligt at få den gene fjernet, som jeg føler, at min menstruation er, så ville det være et bevidst og frivilligt valg.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Desværre fortæller du ikke hele din "gynækologiske historie, men jeg går ud fra, at jeg kan betragte dig som en sund og rask kvinde.

Hvis jeg skulle svare ultrakort og uden at tage hensyn til din sundhed og trivsel i øvrigt, så er svaret klart: Jo, det kan man godt, hvis du får fjernet livmoderen. Men det får du sikkert ingen til at gå med til, med mindre der er andre vægtige grunde til det.

En anden knapt så drastisk løsning er at tage P-piller konstant og uden pauser. Så forsvinder blødningerne, så længe du tager p-pillerne.

Du kan også få lagt en hormonspiral op i livmoderen. Den vil måske mindske generende kraftige blødninger. Men igen synes jeg, det er unaturlige løsninger på en naturlig og helt normal funktion hos en ung kvinde.

På den anden side kan jeg godt følge dig i din irritation, og jeg kan også godt forstå, at du føler at have“visse rettigheder over egen krop. Men derfra og til at fagpersoner skal hjælpe dig - med risiko for måske uventede og uhensigtsmæssige bivirkninger - er der trods alt et stykke vej.

Men hvis du holder fast i dit ønske, vil jeg anbefale, at du taler med din læge og måske en gynækolog om det. Så kan du få helt styr på, hvilke ulemper og måske risici, der vil være forbundet med at slippe for blødningerne i din situation og med din baggrund.

Mange venlige hilsener

Erik Fangel Poulsen

speciallæge i kvindesygdomme  

Sidst opdateret: 03.06.2015
Annonce