Annonce

Hvornår skal hæmorider opereres?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For seks uger siden begyndte jeg at få en hæmoride. Min kone havde noget salve liggende og jeg brugte det i håb om at standse udviklingen af hæmoriden, men i løbet af to til tre dage voksede den til cirka 12-15 millimeter i diameter og sidder udvendigt.

Jeg fortsatte med salven i to uger uden resultat og gik til læge. Han sagde, at det er en hæmoride med blodprop og gav mig noget andet creme, med strenge instrukser om at det kun må anvendes i to uger.

Nu har jeg brugt cremen i to uger uden resultat - hæmoriden er samme størrelse, svider og er øm at sidde på. Jeg har søgt på nettet og fundet ud af, at det er en kategori fire hæmoride og alle steder står der, at den eneste behandling er operation.

Skal jeg kontakte min læge og bede om at få den opereret væk, da den hæmmer mig meget i dagligdagen?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Hæmorider skyldes, at tarmslimhinden med blodkar bliver løs inden for endetarmsåbningen (anus) og derved kan komme til at falde ud for eksempel i forbindelse med pressen ved afføring. Det er korrekt, at vi så har at gøre med grad fire og den eneste effektive behandling vil her være en operation, i vore dage den såkaldte stapler-operation.

Imidlertid skal man jo se individuelt på den enkelte patient, og i dit tilfælde synes der kun at være tale om et enkelt sted, hvor hæmoriden er faldet ud.

Jeg vil derfor foreslå en undersøgelse hos en speciallæge i kirurgi, som vil kunne fastslå, om der også er andre hæmorider tilstede på den indvendige side af anus (ano-rektoskopi).

Disse ville kunne behandles med elastikker og den udfaldne hæmoride vil kunne fjernes i lokalbedøvelse.

Samtidig bør man sørge for, at afføringen altid har en passende konsistens ved at følge de 10 kostråd, og i øvrigt gå på toilettet, når trangen melder sig.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Seniorforsker, ph.d.

Sidst opdateret: 20.10.2015
Annonce