Annonce

Har jeg bare vokseværk?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg er 14 år, og har haft ondt i led og muskler i 3-4 måneder.

Det gjorde mega ondt i starten da jeg fik ondt i knæene. Jeg går til fodboldtræning, og jeg har ikke kunnet deltage flere gange, kommer heller ikke i skole, når det gør alt for ondt.

Det hæver sig rigtigt meget og bliver totalt varme.

Lægen siger det er vokseværk, men jeg tror ikke det kan vare så lang tid og gør så ondt. Jeg tror heller ikke på vokseværk hæver sig.

Er gået til lægen 2 gange. De siger bare det er vokseværk og uden at se ordenligt på det. Ved du hvad der ellers kunne være galt?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Som udgangspunkt er det ikke "vokseværk". Der er ganske vist en periode hvor væksten i knogler, muskler og nerver ikke følges helt ad, og det kan måske give noget ubehag. Men som udgangspunkt skal det ikke "gøre ondt at vokse".

Du beskriver ikke nærmere hvor på eller omkring knæene det hæver/gør ondt.

Men umiddelbart tænker jeg på to tilstande, der giver knæsmerter ved for eksempel fodboldtræning hos unge mennesker.

Den ene er en irritationstilstand hvor senen til knæskallen/lårmusklen sidder fast øverst på knæskallen. Denne lidelse kaldes Osgood-Schlatter. Den kræver primært at man afpasser sin aktivitet efter smerterne (Du kan læse om lidelsen her på Netdoktor)

Den anden tilstand er hvor der kommer en "forkert" belastning på leddet mellem knæskallen og lårbensknoglen. Denne tilstand vil kræve noget træning, evt. indlæg i dine fodboldstøvler. Det kaldes blandt andet "Femoro-patellart smertesyndrom" eller Chondromalaci, men den sidste betegnelse er nok ved at "glide lidt ud". Du kan også læse om dette her på Netdoktor.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædi og idrætskirurgi

Sidst opdateret: 23.01.2017
Annonce