Annonce

Hvad er en "ganglion cyst"?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

I dag lod jeg mærke til at det gjorde lidt ondt da jeg skulle åbne en dør.

Jeg prøvede at tjekke min venstre hånd og lagde mærke til at der var en lille hård bule nederst på min midterste finger. Når jeg presser på den gør den en smule ondt, men det er ikke slemt.

Den er virkelig hård og føles om knogle, men det tror jeg ikke det er da det nok ville gøre meget mere ondt og ville være meget tydeligere på min finger hvis det var at knoglen var gået af led eller lignende.

Jeg søgte lidt på nettet og fandt frem til at det muligivis er noget der kaldes for "Ganglion Cyst” (ved ikke hvad det hedder på dansk). En "ganglion cyst" burde åbenbart ikke være farlig, men jeg har det ikke godt med at have sådan en bule i min finger og endvidere ville bulen i fremtiden sikkert gøre det lidt sværere for mig at træne med f.eks. vægte (hvis vi antager at den bliver større, hvilket jeg ikke håber den gør).

Hvad er mine muligheder for at få den fjernet? Hvis jeg nu skal fjerne den ved operation, er der så risiko for at der kan ske et uheld og at jeg så ikke kan bruge min midterste finger? Nu tænker jeg på worst-case scenario selvfølgelig.

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Det lyder som et Ganglion, eller på dansk: en seneknude.

Det er væske, der står under så højt tryk at det føles som en knogle. Det skyldes at der er en lille svaghed på den hinde der skal "holde væsken inde på plads", enten i et led eller i seneskeden.

Det er en på, alle måder, fuldstændig uskyldig lidelse.

Hvis du ikke har haft den ret lang tid, kan du være heldig den forsvinder igen.

Som regel vil seneknuder svinge i størrelse afhængig af, hvor meget du bruger hånden (i dette tilfælde hånden).

Hvis den generer dig meget kan den fjernes ved en lille operation i lokalbedøvelse. Der er som regel ingen risiko ved dette ( ud over at der kan komme infektion eller lidt føleforstyrrelse i huden, men det er sjældent)

Der er dog 5-10 % der laver en ny seneknude i samme område.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i ortopædi og idrætskirurgi

Sidst opdateret: 19.02.2017
Annonce