Annonce

Hvilke konsekvenser har min korsbåndsskade?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg gled i juni 2016 og fik en vridskade i mit venstre knæ, som medførte, at jeg rev mit forreste korsbånd over (det kan dog være en ældre skade og det kan eventuelt hænge sammen i nogle få fibre endnu!!) og brækkede mit lægben (øverst oppe ved knæet).

Det fik jeg ingen behandling for og var ret hurtigt i gang med blandt andet at løbe igen selvom det gjorde ondt. Da skaden blev konstateret ved en scanning næsten 2 mdr. senere sagde lægen, at jeg bare skulle fortsætte som hidtil. Jeg har dog haft en del smerter og er ikke kommet op på at kunne løbe mere end 1-2 km før jeg har måtte ned og går pga. smerter.

Blev derfor scannet igen i januar 2017, hvor det kunne konstateres at lægbenet var helet men at jeg havde et knogleødem i mit skinneben!

Lægen er desværre ret svær at snakke med, så har nogle spørgsmål. Kan knogleødemet skyldes, at jeg har gået/løbet med de andre skader uden at tage hensyn? Jeg har nu holdt pause med løb i 5 uger og er langsomt startet op igen. Det gør stadig ret ondt, når jeg løber, men det er jeg efterhånden så vandt til, så jeg løber til det bliver for træls, og så går jeg og skiftevis løber resten af turen.

Jeg vil helst ikke opgive at løbe, da jeg har for højt blodtryk og er bange for at dårlig form kan gøre det værre. Kan der ske noget ved, at jeg løber - kan det blive værre eller vil det gå over med tiden? Hvis jeg ikke må løbe, hvor længe skal jeg så holde pause og hvilken træning kan jeg ellers udføre.

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Det er lidt svært at svare præcist på dit spørgsmål.

Ødemet i dit skinneben, skyldes med stor sandsynlighed belastning. Men du skriver ikke hvor i knoglen ødemet sidder. Dette kunne godt fortælle noget om, hvilken slags belastning der er tale om.

Men, hvis du har ødelagt dit korsbånd , har du fået en ændret bevægelse i dit knæ. Det er ikke sikkert det er noget du har registreret, men det sker.

Samtidigt har der været en øget belastning på dit skinneben på grund af bruddet i dit lægben.

Du skriver ikke om du har været hos fysioterapeut. Det vil jeg i hvert fald anbefale dig. Du skal have trænet muskulaturen ordentlig op, så den er med til at stabilisere dig.

Vil anbefale at du f.eks. cykler eller dyrker styrketræning/fitness eller evt. svømmer. Disse motionsformer vil også hjælpe på dit blodtryk/kondition.

Der kan godt være behov for et par måneders pause, men når du har holdt 5 uger og stadig har ondt, så skal du "have hjælp" af en fysioterapeut.

mvh

Hans Gad

Speciallæge i Ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 26.04.2017
Annonce