Annonce

Hvorfor pletbløder jeg og har ondt?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg har i løbet af en længere periode oplevet, at jeg er begyndt at bløde en smule udenfor min cyklus. Jeg ville betegne det som en slag mini menstruation, der kommer inden jeg får min rigtige mens. Det er forskelligt hvornår det sker, og hvor meget der kommer. Typisk har jeg generelt bare meget udflåd, som virker grynet. Nogengange bliver det også rødligt, og sommetider bliver konsistensen og farven mere som rigtig blod, dog kommer der ikke ligeså meget som når jeg menstruerer.

Jeg har en kæreste, og efter samleje føler jeg ofte at det svier lidt ved skedeåbningen, og hvis vi har samleje igen dagen efter vil det ofte være en smule "ømt" - også selvom jeg er våd nok.

Herudover har jeg på det sidste fået en rigtig slem kløe i skeden der kommer og går. I går kunne jeg så konstatere at jeg også hævede op. Huden der sidder udover klitoris er hævet fuldstændig op i min højre side og generer rigtig meget. Hele området føles bare generelt en smule hævet og ømt. Hvad kan dette skyldes?

Jeg har oplevet denne hævelse én gang før for et par år siden, hvor jeg også havde en voldsom kløen inden. Her købte jeg dog bare noget creme mod svamp, og det forsvandt lidt efter. Jeg ved dog ikke om det skyldes cremen, eller om det bare er gået i sig selv. Jeg har læst mig lidt frem til at det kan skyldes ubalance i skeden pga. ens ph-værdi. Jeg bruger dog kun intimsæbe til at vaske mig med, så jeg kunne ikke se at dette var et problem.

Håbe at I kan hjælpe!

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Kære du

Jeg vil dele mit svar op i to. Først fortæller du, at du i længere tid har oplevet småblødninger. Mini-menstruation kalder du det. Tilsyneladende uprovokeret og uden sikkert cyklisk præg.

Ikke meget, men for mig alligevel tilstrækkeligt til, at du skal tale med din læge om det. Og du bør have foretaget en underlivsundersøgelse, så du kan få at vide, om der er noget i vejen. For kun på den måde kan du få en forklaring. Og hvis du spørger mig, om jeg tror, at det betyder noget, så vil jeg svare: sandsynligvis ikke. Og hvis du så igen spørger mig, om hvor jeg ved dét fra, bliver jeg selvfølgelig svar skyldig. Så derfor skal du undersøges!

Dernæst fortæller du mig, at du “generelt” har meget, grynet, til tider rødligt udflåd. Det svier ved skedeåbningen og du er øm efter samleje. Dertil kommer en “rigtig slem kløe” og hævelse af slimhinder i skridtet.

Det billede, du her beskriver, er som taget ud af en lærebog i underlivslidelser. Det drejer sig efter al sandsynlighed om svampeinfektion med Candida, som du kan læse meget mere om her på Netdoktor. Du har jo selv tidligere tænkt i de samme baner og klarede den gang problemet med et svampemiddel.

En ny kur vil sikkert gøre underværker igen, men tilbøjeligheden til gentagelse af skedesvampeangreb er desværre ret så stor. Du spørger måske, hvor kommer de fra - de svampe? De er der altid, overalt på og i næsten alle mennesker. Er en del af vores liv. Men som regel er der balance, så kroppen og andre mikroorganismer er med til at holde svampene ned på et acceptabelt niveau.

Men i visse situationer forrykkes balancen, svampene gror til, formerer sig, guffer løs på slimhinderne - og resultatat kender du. Når nu du taler med din læge om småblødningerne, kan du jo nævne svampeangrebene samtidig. Så vil du få råd og vejledning og behandlingsforslag til nu og fremover.

Jeg synes ikke, du skal gå og eksperimentere selv. Fint med intimsæbe som holder ph-værdien nede i det naturlige niveau. Men glem ellers alt om ph-værdier og -målinger.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 02.05.2017
Annonce