Annonce

Kan min søn have hundegalskab?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Min søn på 3 år har i et døgns tid haft omkring 39 i feber.

I weekenden (lørdag, dvs. 4 dage siden) var vi til en flagermus-fremvisning på det lokale universitet. Min søn har ikke rørt ved en flagermus og er ej heller blevet bidt eller kradset af en flagermus, men da jeg ved at man skal handle hurtigt på en eventual rabies-infektion spørger jeg nu alligevel om der kan være en sammenhæng?

Da jeg har læst at rabies også kan smitte via slimhinder er spørgsmålene derfor følgende:

  1. Kan man blive smittet indirekte via berøring med inficerede overflader (som altså har været i kontakt med en flagermus), og ved efterfølgende at putte fingrene i munden?

  2. Er smitte via ovenstående scenarie overhovedet realistisk?

Jeg har haft kontaktet egen læge, som ikke mener at der er noget problem, men jeg søger lidt en "second opinion", da jeg ønsker at vide om dette er noget jeg skal handle på.

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Rabies, som også kaldes hundegalskab, er en virusinfektion som primært smitter mellem dyr, men mennesker kan også smittes som oftest via bid fra dyr. Det er typisk hunde, ræve, flagermus og katte som har virus, men typisk hunde. I Danmark har man flere tilfælde på flagermus som har været smittet, men aldrig registreret smitte hos mennesker.

Inkubationstiden, som er den tid der går fra man bliver smittet til man udvikler symptomer, er oftest 3-6 uger. Symptomerne er typisk i starten feber, hovedpine, træthed, smerter omkring bidsted og kvalme/opkast, senere ses en påvirkning af hjernen.

Er man blevet bidt af et dyr som kan være smittet skal man søge læge hurtigst muligt med henblik på vurdering af om man skal vaccineres. Er man ikke tidligere vaccineret skal man typisk have 4 eller 5 doser af vaccinationen fordelt efter bestemt tidsinterval inden for en måned. Mvh

Ole-Victor Laursen-Wadschier

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 30.05.2017
Annonce