Annonce

Hvilken HPV-vaccine skal jeg vælge?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Min datter er blevet 12 år og jeg er ikke i tvivl om at hun skal have HPV vaccine, men jeg er i tvivl om hvilken en hun skal have. I DK tilbyder man gratis cervarix er jeg blevet informeret om. Men jeg er så også blevet informeret om der netop er kommet en ny på markedet som hedder Gardasil 9 og som er egenbetaling!

Den nyeste vaccine skulle dække mere effektivt end den der tilbydes gratis!

Derfor er mit spørgsmål hvilken skal jeg vælge for jeg betaler gerne hvis den nye kan beskytte hende bedre!?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Aktuelt indgår i det danske børnevaccinationsprogram tilbud om vaccination med Cervarix til piger ved 12 års alderen. Der findes aktuelt tre vacciner i Danmark mod HPV:

Cervarix beskytter mod HPV typerne 16 og 18. Gardasil/Silgard beskytter mod HPV typerne 6, 11, 16 og 18. Gardasil-9 beskytter mod HPV typerne 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58.

Der gives 2-3 doser fordelt indenfor ½-1 år, dette afhænger af ved hvilken alder man vaccineres. Vaccinationen beskytter pigerne mod kræft i livmoderhalsen, mandlerne og endetarmsåbningen. Cervarix beskytter ikke mod kønsvorter, det gør de andre. HPV typerne 16 og 18 står for ca. 70 af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Vælger man at vaccinere sine drenge nedsætter man deres risiko for at udvikle kræft i mandlerne, penis og endetarmåbningen.

Man opnår bedst beskyttelse hvis man gennemfører vaccinationsprogrammet inden seksuel debut.

De mest almindelige bivirkninger er lokalreaktion ved indstikssted, træthed, muskelsmerter og hovedpine.

Hvis man er medlem af Sygeforsikringen Danmark ydes et tilskud på 50% af vaccinationen. Mvh

Ole-Victor Laursen-Wadschier

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 30.05.2017
Annonce