Annonce

Hvorfor har jeg åndenød i min kærestes lejlighed?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Hej Netdoktor. Jeg skriver for at få lidt rådgivning ang. et forholdsvist nyopstået problem.

Siden jeg mødte min kæreste for snart 8 mdr. siden og derfor er begyndt at komme hjemme ved ham i hans lejlighed, har jeg oplevet meget ubehagelige symptomer fra luftvejene. Jeg har aldrig haft astma el. problemer med vejrtrækningen før el. oplevet ting, jeg har været opmærksom på, at jeg ikke kunne tåle, men ret konsekvent når jeg er i lige netop hans lejlighed, får jeg efter nogle timer følelsen af at halsen snørrer sig sammen, og der er øget slimproduktion, der giver åndenød, og det raller og piber fra luftvejene.

Dvs. dette oplever jeg aldrig i andre sammenhænge i min hverdag og overvejer derfor, om der kunne være tale om noget, jeg måske ikke kan tåle i lejligheden? Der er ikke umiddelbart noget oplagt, hverken dyr el. skimmelsvamp el.lign..

Min kæreste tror det er indbildning, hverken ham el. roomien har nogen problemer, men er overbevist om, at der må være noget grundet det mønster, jeg har registreret og ej heller typen, der går at bilder mig selv ind, at jeg fejler noget.

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Hvis man oplever symptomer i form af pibende vejrtrækning, åndenød og øget slimproduktion i bestemte situationer kan det være tegn på allergisk forårsaget astma.

Man ved der er en sammenhæng mellem atopisk eksem/børneeksem, allergisk astma og allergisk løbenæse. Forstået på den måde at har man den ene lidelse er der øget risiko for at udvikler de andre.

Allergien kan være forårsaget af eksempelvis dyrehår som kan befinde sig i hjemmet flere år efter man har skilt sig af med kæledyret. En anden hyppig årsag til allergi er husstøvmider.

For at blive undersøgt for astma og allergi skal man i første omgang kontakte sin praktiserende læge som kan vurdere om undersøgelserne vil være relevante. Undersøgelse for astma foretages ved en lungefunktionstest som oftest kan foretages i lægehuset.

Undersøgelse for allergier kan foretages ved enten en priktest eller en blodprøve. Mvh

Ole-Victor Laursen-Wadschier

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 30.05.2017
Annonce