Annonce

Hvornår operere for galdesten?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Min mor har lidt af galdesten forbundet med store smerter den seneste tid. For nylig var hun så hos lægen og fik konstateret, at hendes infektionstal var høje og blev derfor akut indlagt i Hjørring.

Da hun fik taget nye blodprøver, var infektionstallene dog besynderligt nok normale igen. Hun blev skannet og det viste sig, at hun har mange, store og små galdesten. Hun fik besked på, at hun skulle opereres, men så skiftede lægen på sygehuset åbenbart mening og valgte, at hun skulle sendes hjem i stedet og først opereres når hun får sit næste anfald. I så fald skal hun indlægges akut og tage turen helt til Hjørring igen.

Kan det virkelig passe, at hun skal vente på det næste anfald, som i øvrigt er meget smertefuldt, før hun kan få fjernet galdestenene?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Din mor har øjensynlig galdesten i galdeblæren, og der har samtidig foreligget en betændelse. her, som sten hyppigt giver anledning til.

Man opererer for galdesten, når de giver symptomer, og din mor har jo både haft smerter og betændelse. Det er bedst at operere i en rolig fase dvs. tidspunktet nu er godt. Man skal ikke vente til der kommer nye anfald eller betændelse.

Hvis der er små sten, kan de også ind imellem flytte sig til den dybe galdegang, hvad der vil give smerter og gulsot. Det skal man helst undgå.

Kontakt jeres læge og bed vedkommende om at henvise til en operation nu i rolig fase.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 05.06.2017
Annonce