Annonce

Er det Crohns eller?

Spørgsmål:

Kære netdoktor.

Jeg er en pige på 22 år, som gennem det meste af livet har levet med en besværlig mave.

For 10 år siden, havde jeg er periode på ca 2 år, hvor daglig diarré, voldsomme smerter, appetitløshed og vægttab prægede min hverdag. Derefter havde jeg nogle år, hvor min mave var nogenlunde i skak, men for ca 4 år siden brød det ud igen og jeg havde et helt år hvor de samme symptomer prægede mig dagligt og jeg havde svært ved at fungere. Det stoppede dog efter det år, hvorefter jeg har haft det helt fint og kun har haft normal maveonde fra tid til anden.

Mit problem er, at det nu er begyndt at komme tilbage. Jeg taber mig, har diarré, periodevis feber, ledsmerter og ekstrem træthed. Det påvirker mig meget.

Dengang for 4 år siden blev jeg undersøgt en masse, for allergier osv uden resultat. Jeg har fået foretaget koloskopier, bla en kapselendorskopi som viste, at jeg havde nogle blødninger i tarmen. 4 uger efter fik jeg lavet en dobbelt ballon endoskorpi, som også viste blødninger, men jeg fik af vide at det ikke var noget og at jeg nok bare havde en besværlig mave.

Min egen læge siger dog, at han er overbevist om, at jeg lider af Crohns. Han synes, at jeg bør blive undersøgt igen.

Mit spørgsmål er nu; hvordan undersøges og konstateres Crohns? Jeg tænker mest på, at når nu jeg har fået lavet så mange negative undersøgelser, om det så ville kunne betale sig?

Har hørt, at Crohns er noget der kommer i perioder og derfor kan være svært at fange, hvis ikke man er i udbrud, altså at det kun kan konstateres mens man har et udbrud i tarmen. Er det rigtigt?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Du har haft flere langvarige perioder med diaré, mavesmerter, vægttab og dårlig almentilstand og er tidligere blevet undersøgt, øjensynlig uden at der er fundet nogen egentlig betændelse i hverken tynd- eller tyktarmen.

Nu er du igen kommet ind i en af disse perioder, og det vil være fornuftigt at undersøge dig igen.

Der er en udmærket artikel på Netdoktor om Crohns sygdom her. For at stille diagnosen med sikkerhed bør man foretage en kikkertundersøgelse, hvor man samtidig kan tage de nødvendige vævsprøver, der er meget afgørende.

Der kan nemlig være andre tarmsygdomme, der kan give de samme symptomer, oftest nogle specielle betændelser.

Desuden bør man også undersøge for cøliaki, altså glutenallergi.

Hvis man efter dette ikke finder nogen forklaring, må man gennemgå et såkaldt udredningsprogram for diaré, i sin søgen efter en årsag.

Jeg synes symptomerne er for belastende til, at der kan være tale om diaré som led i en irritabel tyktarm.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

dr.med., ph.d.

Speciallæge i mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 11.07.2017
Annonce