Annonce

Kan jeg forhindre forværring af smerter i fingerleddene?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor

Jeg har diabetes type 1 og gennem flere år haft smerter i fingerleddene, hvor jeg også har fortykninger/brusk. I perioder har jeg stærke smerter, i andre perioder slet ingen smerter. Jeg er bekymret for, hvordan det udvikler sig og vil meget gerne kunne standse en eventuel videreudvikling og "forkrøbling" af fingrene. Jeg tager IKKE medicin mod leddegigt.

Er der noget, man kan gøre for at:
1) for at forhindre smerterne?
2) for at forhindre forværring?

Med venlig hilsen
En spørger

Svar:

Kære spørger

Du bliver nødt til at få leddene set igennem af en læge med erfaring, typisk en reumatolog (gigtlæge). Diagnosen på de fleste ledforandringer kan stilles blot ved at undersøge leddene, og ellers må der suppleres med blodprøver, eventuelt billeddiagnostik. I alle tilfælde er diagnosen afgørende for råd om både behandling og prognose. Det er heldigvis sjældent, at smerter fra led, der har varet flere år, og som har fortykning, ender med forkrøbling.

Ledsmerter kan skyldes andet end leddegigt, og i dit tilfælde må du sikre, at din diabetes er super godt reguleret, da dårligt reguleret diabetes kan give ledproblemer.

Du har oplyst, at du tager medicin mod forhøjet kolesterol. Du skal også høre din læge, om der er mistanke om ledsmerter på grund af den medicin, du tager mod forhøjet kolesterol. Det må I kunne finde ud af ved at sammenligne perioderne med behandling. Hvis det er tilfældet, kan du heldigvis skifte til andre former for medicin.

Venlig hilsen
Henning Bliddal, speciallæge i reumatologi, professor dr.med.

Sidst opdateret: 11.10.2017
Annonce