Medicin eller operation mod for meget mavesyre?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg har spist pantopazol mod tilbageløb af mavesyre i spiserøret i 13 år. Hver dag 20 mg.

Kan det være skadeligt for mig? Hvis jeg stopper nogle dage får jeg ondt i bryst og ryg, når jeg ligger ned og mavesyren løber i spiserøret.

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Du er formentlig for mange år siden blevet undersøgt med en gastroskopi, fordi du har haft svien og brænden bag mederste del af brystbenet og en syre-fornemmelse op i spiserøret og værst, når du ligger ned. Det skyldes ofte, at lukkemekanismen for enden af spiserøret ned til mavesækken ikke fungerer som den skal. Det er tit kombineret med et spiserørsbrok, hvor den øverste del af mavesækken er trukket op igennem mellemgulvet. Når mavesyren således kommer op i spiserøret irriterer den slimhinden, og man får en spiserørskatar. Hvis der ikke bliver gjort noget ved det, kan denne betændelse føre til dannelse af arvæv, og der kommer en forsnævring af spiserøret, så maden ikke kan passere ordentligt.

For at undgå denne tilstand behandles du med et såkaldt mavesårs-præparat, i dit tilfælde pantoprazol.

Øjensynlig har du behov for det hele tiden, for ikke at få gener. Samtidig anbefales det at ligge højt med overkroppen og hovedet.

Der findes en operation (fundoplicatio), hvor man forsøger at genskabe de naturlige forhold, så mavesyren ikke kan løbe op i spiserøret. Man skal forud gennemgå nogle undersøgelser, for at se om man vil kunne have gavn af operationen.

Hvis der ikke har været foretaget en gastroskopi i mange år, synes jeg man skal kontrollere, hvordan spiserøret (og mavesækken) ser ud. Som det fremgår af indlægssedlen er der nogle bivirkninger ved præparatet, men det lyder ikke som om, du har oplevet dem.

Efter gastroskopien må man tage stilling til, hvad der er bedst for dig i den aktuelle situation, operation eller fortsat medicin.

Venlig hilsen

Dennis Raahave, dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 20.10.2017