Annonce

Kan jeg nå at afslutte min HPV-vaccination?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg har et spørgsmål angående HPV-vaccinen.

Jeg fik de første to i 2012, men nåede aldrig at få det sidste skud af HPV-vaccinen, Mit spørgsmål er, om jeg stadig kan nå at få den sidste? Efter så mange år?

Vil den have samme virkning, hvis man kan?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

HPV-vaccinationen blev en del af det danske børnevaccinationsprogram i 2008. Den vaccine man har brugt har ændret sig undervejs. Fra. 1. november 2017 har man netop indført Gardasil-9 som beskytter mod 9 HPV typer.

Hvis du har fået to vaccinationer i 2012 er det enten fordi du var 12 år gammel eller du var en del af catch-up programmet som omfattede kvinder født 1985-1992. Den vaccine du har fået er sandsynligvis Gardasil og dengang anbefalede man tre-dosis vaccination.

Hvis du var under 13 år da du fik vaccinerne i 2012 og du fik vaccinerne med 6 måneders mellemrum er du fuldt dækket. Hvis du var over 14 år skulle du have tre-dosis program inden for et år. I dette tilfælde vil man da anbefale at du nu får tredje og sidste vaccine.

Jeg vil råde dig til at kontakte din alment praktiserende læge som via opslag i vaccinationsregistret kan se præcis hvornår og hvilken vaccine du har fået. På denne måde kan du sikre dig om du er fuldt dækket eller du mangler en dosis.

Mvh.

Ole Wadschier Laursen

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 25.11.2017
Annonce