Annonce

Hvorfor får jeg bumser?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg er en dreng på 16 år, der er begyndt at få forholdsvis mange bumser. Det er både på min ryg, foran på min krop og selvfølgelig i ansigtet.

Jeg synes det er irriterende (som jeg tror mange andre, der også “lider” af bumser gør) - og jeg kan se, at der kommer flere og flere.

Bør jeg søge behandling, eller bare vente til jeg bliver ældre?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Som teenager er det helt naturligt, at man får bumser, som man på "lægesprog" kalder akne. Det skyldes, at man i denne livsperiode har en øget produktion af mandligt kønshormon hos begge køn. Dette betyder øget talgproduktion fra talgkirtler, ændring af talgkirtlernes udførelsesgange og irritation af huden heromkring samt vækst af en hudbakterie.

Akne sidder overvejende i ansigtet, på skuldrene og øverste del af brystpartiet – da det netop er her talgkirtlerne sidder. Akne viser sig som enten sorte (åbne) eller hvide (lukkede). Typisk inddeles aknen efter sværhedsgrad som igen har betydning for behandlingen. De lette grader behandles oftest med cremer/gel, mens moderate til svære grader behandles med tabletter. Særligt svær akne kræver behandling hos en hudlæge.

Når man går i gang med behandlingen er det vigtigt at væbne sig med tålmodighed. For piger er det især interessant at vide, at nogle minipiller kan have forværrende effekt på bumser, mens nogle p-piller kan have en fordelagtig effekt. Mange oplever om sommeren en bedring i deres akne og kan måske endda være uden behandling, dette betyder dog ikke at man skal gå i solarie.

Det er vigtigt at slå fast, at akne ikke skyldes dårlig hygiejne og, at det ikke smitter.

Med venlig hilsen

Ole-Victor Laursen-Wadschier

Læge, kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 22.10.2016
Annonce