Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Økonomisk støtte til dig, der har type 2-diabetes

Det kan være dyrt at have type 2-diabetes. Der kan for eksempel være udgifter til medicin og blodsukkermålinger eller til fodbehandling og specielle sko. Heldigvis er der mulighed for at få økonomisk hjælp til en række af disse udgifter.


Offentliggjort: 21. September 2023

Nyhedsbrev om type 2-diabetes

Denne artikel er en del af Netdoktors nyhedsbrev om type 2-diabetes. Netdoktor har også andre nyhedsbreve,generelle sundhedsnyheder. Du kan melde dig til her

Se udvalget af nyhedsbreve og meld dig til her.

Tilskud til hjælpemidler

Hvis du har type 2-diabetes, kan du i mange tilfælde få tilskud til de hjælpemidler, du har brug for. Det kan for eksempel være ortopædisk fodtøj eller udstyr til at måle blodsukker.

Det er kommunen, der skal bevilge tilskuddet. Kommunen kan give støtte til et hjælpemiddel, hvis det i høj grad kan lette hverdagen for dig, eller hvis hjælpemidlet er nødvendigt for dit arbejdsliv.

Hvis du får bevilget et hjælpemiddel af kommunen, kan du i nogle tilfælde låne det gratis og i andre tilfælde få tilskud til at købe det selv. Du skal altid søge om tilskud, inden du køber hjælpemidlet. Vær opmærksom på, at du kan få støtte til det bedste og billigste hjælpemiddel på markedet. Hvis du ønsker et dyrere hjælpemiddel, skal du selv betale den ekstra udgift.

Du kan læse mere og søge om tilskud til hjælpemidler på borger.dk

Tilskud til nødvendige merudgifter

Udover hjælpemidler kan du også søge om tilskud til nødvendige merudgifter. Det kan være en stor hjælp at få tilskud, for eksempel til transporten til dit behandlingssted, til medicin eller til kost.

Din indkomst har ikke indflydelse på, om du kan få bevilget tilskud til nødvendige merudgifter, men du skal have udgifter for et vist beløb hver måned for at kunne få tilskud.

Du skal søge kommunen om tilskud til nødvendige merudgifter. Din ansøgning skal være godkendt, inden du kan få støtte.

Du kan læse mere og søge om tilskud til nødvendige merudgifter på borger.dk

Medicin

Der findes forskellige typer af medicintilskud. Dels er der det generelle tilskud, som ydes af den offentlige sygeskring, når man køber receptpligtig medicin på apoteket. Dette tilskud ydes automatisk, såfremt

  • medicinen er tilskudsberettiget
  • du har et gyldigt sundhedskort
  • medicinen er ordineret af en læge eller tandlæge og købt på et apotek
  • du lader apoteket registrere dine medicinudgifter i Det Centrale Tilskuds Register (CTR)

Størrelsen på dit tilskud afhænger af, hvor meget medicin du køber i løbet af et år.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvis du har et stort årligt medicinforbrug (over 20.636 før tilskud om året i 2023) kan du lave en aftale om henstandsordning med apoteket. Med en henstandsordning kan du dele betalingen af dine medicinudgifter ud i 12 lige store dele, som du betaler over et år. Kontakt dit lokale apotek for at høre mere om henstandsordninger.

Udover det er der i særlige tilfælde mulighed for at søge om enkelttilskud til medicin. Det er relevant, hvis du er i behandling med medicin, som ikke er tilskudsberettiget. Det er din læge, der skal søge om enkelttilskud for dig.

Fodterapi

Type 2-diabetes kan nogle gange gå hårdt ud over fødderne, og derfor kan du have et højere behov for fodterapi end andre. Det kan du også få tilskud til.

For at få tilskud til fodterapi, skal du have en henvisning fra din læge. Du har som minimum ret til 50 procent af udgiften til en behandling hos en autoriseret fodterapeut med ydernummer. Du kan i nogle tilfælde have ret til støtte til flere behandlinger. Dette afhænger af tilstanden på dine fødder.

Tilskud til tandlæge

Når du har type 2-diabetes, er det vigtigt, at du passer godt på dine tænder. Diabetes øger nemlig risikoen for både tandkødsbetændelse og paradentose, og derfor er det godt at besøge tandlægen jævnligt. Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, men heldigvis er der også økonomisk hjælp at hente her.

Det er tandlægen, der vurderer, hvor meget tilskud du kan få ud fra standen på dine tænder. Det er en god idé at fortælle tandlægen, at du har type 2-diabetes, og evt. også at du tager medicin.

Læs mere om tilskud til tandlægehjælp hos Diabetesforeningen

Psykologhjælp

Ved mange hospitaler er der tilknyttet en psykolog, som kan hjælpe, hvis tankerne om sygdommen bliver for tunge. Det er gratis at benytte den psykolog, der er tilknyttet hospitalet. Kontakt dit behandlingssted for at høre om muligheden for dette.

Hvis du har alvorlig og invaliderende diabetes, har du mulighed for at få tilskud til psykologsamtaler hos en privatpraktiserende psykolog. Det samme gælder, hvis du er pårørende til en person med alvorlig og invaliderende diabetes. Du kan få tilskud til 12 samtaler. Du skal som udgangspunkt selv betale 40 procent af udgifterne til psykologen. Hvis du er medlem af Sygeforsikringen Danmark, kan du få yderligere hjælp til at betale for psykologbehandling her.

Du kan læse Diabetesforeningens fulde liste over muligheder for økonomisk støtte her.

Fik du læst?


Kilder: Diabetesforeningen og Videncenter for diabetes


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.