Det kan være en livsomvæltende oplevelse at få konstateret diabetes. Ikke mindst fordi det kan kræve store ændringer i ens daglige rutiner og vaner, og det er en stor udfordring for mange at lægge sit liv om. Ejner på 68 år fandt motivation i frygten for senfølger, da han fik konstateret diabetes.
Fødderne er påvirket
Da Ejner fandt ud af, at han havde diabetes tilbage i 2012, havde han allerede fået de første senfølger af sygdommen uden at vide det.
– På det tidspunkt havde jeg fået følelsesløshed i fødderne og gik til undersøgelse ved en neurolog. Jeg har sandsynligvis gået med senfølger på diabetes i noget tid, da jeg får det konstateret, fortæller han.
Problemerne med fødderne fylder meget i hverdagen for Ejner. – I det daglige har jeg svært ved at følge med, når jeg går tur med min kone. Det fylder nok mere, når jeg går i seng, hvor jeg sådan kan mærke uro og lidt krampe eller jag i fødderne. Så masserer jeg dem lidt, så det falder til ro, fortæller han.
Sund livsstil blev en prioritet
I dag har Ejner ret godt styr på sin vægt, men sådan har det ikke altid været, og det var en af de ting, han gerne ville ændre, da han fik konstateret diabetes.
- Da jeg fik stillet diagnosen, bestemte jeg mig for at lægge mit liv om. Jeg stoppede med at drikke alkohol, og jeg ændrede mine kostvaner. Jeg havde en vægtøgning, som jeg har fået styr på, i nogen grad i hvert fald. Mens jeg havde vægtøgning, var mine blodsukkertal ringere. I løbet af halvandet år blev mine blodsukkertal så gode, at jeg ikke skulle have Metformin længere, fortæller han.
Metformin
Metformin er en tabletbehandling, der øger virkningen af insulin og optagelsen af sukker i musklerne. Samtidig nedsætter det frigørelse af sukker fra leveren og optagelsen af sukker fra tarmen. Derfor falder det forhøjede blodsukker.
Kilde: Netdoktor.dk.
Den sunde kost har Ejner holdt ved lige siden, og han har også kvittet smøgerne for fem år siden og er taknemmelig for sine beslutninger. Konsekvenserne ved at udvikle senfølger kan nemlig være noget større, end man lige regner med.
- Jeg havde en bekendt, der havde sukkersyge. Han var stor i slaget, og der skulle ikke være nogen, der bestemte, hvad han spiste. Så måtte han dø 10 år før, sagde han. Han var ikke klar over, at de 10 sidste år af hans liv ville blive så forfærdelige. Jeg vil passe på mine organer. Det er vigtigt for mig. Jeg ved, at sukkersygen kan udvikle sig sådan, at organerne tager skade, og man kan risikere amputation. Det fungerer som en motivation for mig, og jeg er taknemmelig for, at jeg er skruet sådan sammen, siger han.
Flere senfølger er kommet til
Ejners diabetes har været i ro indtil for et års tid siden, men nu er der noget der tyder på, at flere senfølger måske er kommet til.
- Jeg kunne mærke, at symptomerne begyndte at komme igen. Jeg var jævnligt tørstig. Jeg kontaktede lægen igen, og der kunne vi så se, at tallene var steget til over det niveau, der var acceptabelt. Så jeg kom i behandling med Metformin igen, og det er jeg stadig i dag. Min følelsesløshed i fødderne er blevet noget forværret, og der er stødt andre ting til, siger han.
Blandt andet har Ejner været til observation for Menières sygdom, som giver kraftig svimmelhed. I den forbindelse har han fået lavet en hjernescanning.
- I hjernescanningen, som jeg har fået svar på for 3-4 dage siden, der kan man konstatere nogle forkalkninger i hjernen. Det kan være et resultat af sukkersygen, fortæller han. Men Ejners situation kunne have været værre, hvis han ikke havde passet på sin livsstil.
– Jeg lever stadig sundt, fortæller han.