Kontinuerlige blodsukkermålere har revolutioneret behandlinger af personer med type 1-diabetes, som i stedet for flere gange dagligt at skulle prikke sig i fingeren med en nål nu kan holde øje med deres blodsukker hele tiden med en app på mobiltelefonen.
Inden for behandling af personer med type 2-diabetes er brugen af kontinuerlige blodsukkermålere dog ikke slået igennem, men ny dansk forskning fra Steno Diabetes Center Copenhagen lægger op til en ændring.
Forskningsresultatet viser, at brugen af kontinuerlige blodsukkermålere hos personer med type 2-diabetes med behov for insulin markant forbedrer deres blodsukkerkontrol, både når det gælder det gennemsnitlige langtidsblodsukker (gennemsnittet af blodsukker de seneste 8-12 uger) og den tid, hvor blodsukkerværdierne er inden for de ønskede mål. Forskerne så desuden et fald af brug i insulin samt et betydeligt vægttab.
Forskningen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Diabetes Care.
Kontinuerlige blodsukkermålere
En kontinuerlig blodsukkermåler er en sensor, som sættes fast på huden. Den måler blodsukkeret løbende og leverer løbende opdateringer til et modtager-apparat eller til en app på din telefon. Den kan give alarmer, hvis blodsukkeret er for højt eller lavt. Målingerne kan også sendes til en insulinpumpe, som så doserer insulinen på baggrund af målingen.
Kilde: Diabetesforeningen
Positiv effekt over hele linjen
76 personer med insulinkrævende type 2-diabetes deltog i forsøget. Forsøgsgruppen blev delt i to; den ene gruppe skulle fortsætte med den traditionelle fingerprik-metode, mens den anden blev udstyret med en kontinuerlig blodsukkermåler.
Resultatet af studiet peger på flere interessante ting.
Dels viste studiet, at de forsøgsdeltagere, der skulle fortsætte med at udføre priktesten, kun prikkede sig selv i fingeren to gange om dagen. Det anbefales, at man som person med type 2-diabetes med behov for insulin udfører en priktest omkring fire gange om dagen for at følge blodsukkerets udvikling.
Forsøget viste også, at det at være udstyret med en kontinuerlig blodsukkermåler markant øgede den tid, hvori blodsukkeret var inden for de anbefalede grænseværdier.
Derudover kunne forskerne se, at langtidsblodsukkeret hos den gruppe, der havde brugt en kontinuerlig blodsukkermåler, faldt med næsten 10 mmol/mol. Gruppen havde også både nedsat forbruget af insulin samt tabt sig, og så rapporterede de om bedre diabetesrelateret helbred, -velbefindende, -tilfredshed og -helbredsadfærd.
Kontinuerlige målinger fører til ændringer i adfærd
Ifølge forskerne tyder det på, at de forsøgsdeltagere, der havde været udstyret med en kontinuerlig blodsukkermåler, virkede til at være blevet sundere, men det er ikke nødvendigvis blodsukkermåleren i sig selv, der gør udslaget.
Ifølge forskerne er det i stedet en adfærdsændring ansporet af de kontinuerlige målinger, som gør den store forskel. Man kan forestille sig, at når man hele tiden bliver gjort opmærksom på, at ens blodsukker er for højt, fremmer det en sundere livsstil.
Forskerne peger på, at næste skridt er mere forskning, der skal kaste lys på, hvilke patienter der vil have gavn af den nye teknologi.
Læs hele artiklen på dagensmedicin.dk