Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Førstehjælp

Ny lov: Stor gruppe danskere kan nu fravælge forsøg på genoplivning efter hjertestop

Fra 15. januar 2025 har alle habile danskere over 60 år ret til at fravælge genoplivning, hvis de får hjertestop. Det er kun sundhedspersonale, der skal respektere fravalget. 


Offentliggjort: 15. Januar 2025

Nu kan du selv vælge, om du gerne vil genoplives, hvis du får hjertestop i ambulancen eller i hospitalssengen. En ny lov gør det nemlig muligt for habile borgere over 60 år at fravælge forsøg på genoplivning ved hjertestop.

Du kan fravælge genoplivning ved hjertestop digitalt på sundhed.dk. Det er også muligt at indsende en fysisk blanket til Sundhedsdatastyrelsen, hvis du ikke har mulighed for at registrere dit fravalg digitalt. Det er et kriterium for at fravælge genoplivning, at du er ved dine fulde fem, når du registrerer dit ønske.

Fravalget træder i kraft syv dage efter, det er blevet registreret. Du kan til hver en tid trække dit fravalg af genoplivning tilbage.

Tal med andre om beslutningen

Der kan være mange årsager til, at man gerne vil fravælge genoplivning efter hjertestop. Går du med overvejelserne om at fravælge genoplivning, kan det være en god idé at tale med nogen om det, inden du træffer en beslutning. Det kan for eksempel være familie og venner, men det kan også være din læge, der kan give dig noget mere viden, inden du træffer dit valg.

Lov gælder kun sundhedspersonale - borgere skal stadig træde til

Det er vigtigt at understrege, at det kun er sundhedspersonale, der skal respektere, at du har takket nej til at blive genoplivet. 

Ser du en person falde om med hjertestop på gaden, skal du som almindelig borger stadig forsøge at hjælpe så godt du kan - for eksempel ved at ringe 112, hente en hjertestarter og/eller lave hjerte-lunge-redning.

Læs mere: Genoplivning af voksne: Trinvis førstehjælp


Kilder: Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Hjerteforeningen, Ældre Sagen og Styrelsen for Patientsikkerhed

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.