Fuldkornsambassadører 2010

Hvad har Manu Sareen, Kaya Brüel, Lotte Heise, fødevareminister Eva Kjer Hansen, verdensmester i kajak Anne Lolk og Christian Bitz tilfælles? Svaret er fuldkorn, som de spiser masser af og et fælles ønske om at gøre noget aktivt for sundheden. Derfor er de fuldkornspartnerskabets nye fuldkornsambassadører.

”Jamen, det vil jeg da vildt gerne. Og sjovt, for jeg spiser faktisk ikke andet,” svarede fra børnebogsforfat-ter, integrationskonsulent og politiker Manu Sareen, da han blev spurgt, om han kunne tænke sig at være fuldkornsambassadør for Fuldkornspartnerskabet 2010.

Og Manu Sareen får følgeskab af andre fuldkornsglade kendisser som sanger, skuespiller og kommende Grand Prix stjerne Kaya Brüel, entertainer og foredragsholder Lotte Heise, ernæringsekspert og forfatter Christian Bitz, Fødevareminister Eva Kjer Hansen og verdensmester i kajak og kommende OL-roer Anne Lolk. Alle er de ægte ”fuldkornsførstevælgere”, og netop derfor vil de gerne være med til at sprede det enkle budskab til danskerne; Vælg Fuldkorn Først.

Hør, hvor hvorfor de vælger fuldkorn først

Se film, og vær med til foto-shoot med de frivillige fuldkornsambassadører. Her fortæller de, hvorfor de valgte at blive fuldkornsambassadører og hvorfor de synes, at fuldkorn er vigtigt.

Lotte Heise, forfatter, skuespiller og entertainer: ”Jeg er rigtig vild med fuldkorn. Jeg kan ikke leve uden knækbrød og rugbrød. Hjemme har jeg tvillinger og jeg går meget op i at de får fuldkorn, fordi det mætter i længere tid. Jeg synes, det er vigtigt at spise fuldkorn, fordi det er sundere og smager bedre end hvidt brød. Hør interview her

”Jeg spiser selv fuldkorn, fordi jeg bedre kan lide det. Der er altid et alternativ til det hvide hvedemel, som jeg vælger, når det er muligt. Jeg synes, at det smager bedre, mætter mere, og dermed spiser man mindre, og så ved jeg, at det er sundere. På den måde er det egentlig et meget naturligt valg for mig.” ”Der er mange, der forbinder fuldkorn med rugbrød, men der findes faktisk mange forskellige fuldkorns-produkter - fra pasta til bløde boller. Og hvis man er i tvivl, så kan man kigge efter logoet. Vælg fuldkorn først - det gør jeg.” Hør interview her

Manu Sareen, Børnebogsforfatter, integrationskonsulent og politiker: ”Det er ikke noget problem at få de anbefalede 75 gram fuldkorn om dagen. Jeg spiser havregryn om morgenen, rugbrød til frokost, og når jeg spiser ris eller pasta, sørger jeg for, at det er fuldkorn. Vælg fuldkorn først - det gør jeg.” Manu Saaren har også udgivet en indisk kogebog og han mener sagtens man kan kombinere fuldkorn med andre køkkener. ”Når man laver indisk mad eller mad fra andre madkulturer, kan man sagtens kombinere med fuldkorn. F.eks. bruger vi altid fuldkornsris, når vi skal have ris, og når jeg laver de indiske brød, naan, bruger jeg fuldkornsmel. På den måde sørger jeg for, at jeg selv og ungerne får fuldkorn nok.” Hør interview her

Christian Bitz, Ernæringsekspert og forfatter: ”Der er ikke så meget hokus pokus ved fuldkorn. Hele kornet er brugt, hvilket betyder, at du får flere kostfibre, mineraler og vitaminer i samme mundfuld. Vælg fuldkorn først – det gør jeg.” ”Jeg kunne godt tænke mig, at danskerne spiste mere fuldkorn, fordi det er hamrende sundt. Fibrene mætter og forebygger derigennem fedme. Og så er det fyldt med vitaminer og mineraler.” Hør interview her

Rikke Rønholt, 7-dobbelt Danmarksmester i 800 m løb: ”I dag er jeg kostkonsulent og hjælper erhvervsfolk til at sammensætte deres mad, så de kan få mere energi og engagement. Fuldkorn er helt sikkert en vigtig del af en balanceret kost. For mig gør fuldkorn en forskel og redder min dag, det er klokken tre om eftermiddagen. Jeg tager en klapsammen med rugbrød. Så vælg fuldkorn, hvis du vil have noget, der mætter hurtigt og er sundt.” Hør interview her

Thomas Uhrskov, Journalist og skiekspert: ”Spiser jeg noget ordentlig mad, så bliver jeg i bedre humør og har mere energi. Hjemme hos os er vi ikke fuldkorns-fanatikere, men fuldkorn er et let måde at få en masse fibre og vitaminer. Hvis maven får noget slattent mad med for mange lette kalorier, bliver man også slatten. Spiser man derimod noget fuldkorn, som er groft og har ordentlig med fibre og vitaminer, så får man mere energi og er gladere.” Hør interview her

Sidst opdateret: 28.01.2010