Hvad er blodsukker?
Blodsukkeret er blodets indhold af sukkerstoffet ( kulhydratet ) glukose. Glukose er et helt essentielt næringsstof for kroppen. Mange fødevarer indeholder store kulhydratmolekyler, for eksempel stivelse i pasta og kartofler, som bliver nedbrudt i mindre komponenter, når vi fordøjer maden - heriblandt glukose. Når de store kulhydrater er blevet fordøjet, kan de optages gennem tarmslimhinden i tyndtarmen. På den måde kommer glukosen over i blodbanen og får blodsukkeret til at stige.
Der findes også andre fødekomponenter, som kroppen kan omdanne til glukose. Det gælder især visse aminosyrer, som stammer fra protein i føden.
Glukosen bliver sendt rundt i blodkredsløbet og kan derigennem nå rundt til kroppens celler, for eksempel muskelceller. Cellerne skal bruge glukose som brændsel til deres normale stofskifte og til at udføre netop deres specifikke funktion. Især hjernen er afhængig af glukose for at dække sit energibehov.
Mange af kroppens celler behøver desuden hormonet insulin for at kunne transportere glukosen ind i cellerne. Insulin produceres i bugspytkirtlen og transporteres ligesom sukkeret rundt i kroppen via blodårerne.