Kære spørger.
Du ønsker information om 1) behandlingsmuligheder for neglesvamp og 2) om svamp i tånegle smitter.
Ad 1) behandlingsmuligheder for neglesvamp:
For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin (indholdsstoffet i lamisil, som du tidligere er behandlet med og ikke tålte), itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.
Det endelige behandlingsvalg afhænger af en samlet vurdering ud fra bl.a. præparaternes behandlingseffekt overfor den pågældende svampeinfektion, præparaternes bivirkningsprofil og mulige indflydelse på andre sygdomme og lægemidler, ligesom prisen naturligvis er en vigtig faktor.
Det er vigtigt, at du får foretaget en svampeundersøgelsen for at afklare, om du stadig har neglesvamp, eller om dine negleforandringer skyldes noget helt andet. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.
Hvis svampeundersøgelsen påviser neglesvamp kan en behandlingsmulighed for dig muligvis være en tabletbehandling med itraconazol i kombination med den medicinske neglelak. Hvis dine negle er fortykkede og defekte kan du formentlig også af gavn af at det syge neglevæv fjernes, og evt. ved hjælp fra en fodterapeut.
Jeg vil umiddelbart foreslå, at du via din læge bliver henvist til en hudlæge med henblik på en vurdering, svampeundersøgelse og rådgivning i forbindelse med en eventuelt fornyet behandling.
Ad 2) Smitte:
Neglesvamp anses ikke for at være særlig smitsom, idet infektionen oftest er lokaliseret under neglen. Svamp i tånegle er derimod stort set altid forudgået af fodsvamp, som er smitsom og smitter fra person til person via inficerede hudskæl. Fodsvamp kan brede sig til neglene og senere udvikles til neglesvamp. Derimod anses smitten ikke for at gå den anden vej - fra neglesvamp til fodsvamp. På samme måde overføres smitte fra neglesvamp sædvanligvis ikke til andre hudområder. Man skal dog være opmærksom på, at neglesvamp formentlig kan smitte i forbindelse med fodterapi og nedfiling af neglene, da løsrevet neglemateriale muligvis kan være inficeret med smitsomme svampesporer. Men derudover anses risikoen for smitteoverførsel at være lille.
Med venlig hilsen
Merete Hædersdal,
speciallæge.