Brevkasse

Spørgsmål   Hud, hår og negle

Spørgsmål: Findes der alternative behandlingsmuligheder end tabletbehandling?

Hej NetDoktor,

Jeg har efterhånden fået neglesvamp i 9 tånegle, hvilket er generende især forbindelse med idrætsaktivitet, men også et kosmetisk problem, da jeg ikke kan gå i åbne sko om sommeren (hvilket jo ikke er godt m.h.t at undgå forværring)

Jeg har haft betændelse i den ene storetånegl et par gange, hvor den efterfølgende er blevet revet af eller faldet af. Den ene gang var den tilsyneladende uden svamp i et par år, hvorefter det vendte tilbage.

Mit spørgsmål er om der findes alternative behandlingsmuligheder end tabletbehandling? Dels har min mand været i Lamisilbehandling uden at al svampen forsvandt, dels er jeg bekymret over de mulige bivirkninger primært påvirkning af knoglemarv. Jeg har på et tidspunkt læst om en form for tabletbehandling med naturmedicin er det noget du har kendskab til?

Hvordan undgår vi, at vores børn bliver smittet?

Hvad er årsagen til svampeudbruddet?

Venlig hilsen

Anne

Svar:

Kære spørger.

Du ønsker oplysninger om 1) neglesvamp, 2) andre behandlingsmuligheder end tabletbehandling, og 3) hvordan smitte undgås.

1) Neglesvamp

Neglesvamp er en infektion med svampe, som er mikroorganismer, der kan angribe neglelejet. Både skimmelsvampe og gærsvampe kan forårsage neglesvamp. Oftest drejer det sig om infektion med ”dermatofyter”, der er en undergruppe af skimmelsvampe. Navnet på den svamp, der hyppigst forårsager neglesvamp er Trichophyton rubrum (> 90%).

2) Behandlingsmuligheder for neglesvamp

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er almindelige og effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte, sådan som I også har erfaret det med din mand. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Andre lokale midler mod svampeinfektioner (fx creme, salve, spray) anses ikke for at være effektive til at behandle neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen. Jeg har da heller ikke kendskab til naturmedicin, som er effektiv til behandling af neglesvamp.

Så desværre har man i dag ingen effektiv behandling til neglesvamp ud over de ovennævnte indregistrerede præparater. Måske kan du have nogen effekt af at behandle som man gjorde ”i gamle dage”, nemlig at fjerne hele neglen eller det neglevæv, der ser sygt ud, eventuelt ved hjælp fra en fodterapeut, og efterfølgende dagligt indsmøre den underliggende hud med en svampedræbende creme (flere fås i håndkøb). Muligvis kan det hindre, at infektionen breder sig yderligere. Det kræver ihærdighed.

3) Smitter neglesvamp?

Hvis du har neglesvamp, men ikke samtidig fodsvamp, er der formentlig kun en lille risiko for, at du giver smitten videre til dine børn. Neglesvamp er nemlig i sig selv ikke særlig smitsom. Risikoen for smitteoverførsel anses for at være lille, og der anbefales kun almindelige hygiejniske foranstaltninger

Svamp i tånegle er derimod stort set altid forudgået af fodsvamp, som er smitsom og smitter fra person til person via inficerede hudskæl. Fodsvamp kan brede sig til neglene og senere udvikles til neglesvamp. Når man taler om smitterisiko i forbindelse med neglesvamp, er det derfor væsentligt at vurdere, om der også er fodsvamp. Fodsvamp viser sig hyppigst som lokaliserede forandringer i mellemrummet mellem 4. og 5. tå med rødme, skældannelse, revner og kløe, mens andre former viser sig i fodsålerne som eksemlignende forandringer, der kan være kløende. Fodsvamp smitter ved, at hudskæl med svampesporer (små dele af svampen, som kan danne en ny svamp) overføres fra en person til en anden. Typisk ved at man går på bare fødder i omgivelser, hvor mange mennesker færdes. Specielt i fugtige omgivelser er der risiko for at blive smittet med svampesporer (svømmehaller, bade- og omklædningsrum). Det bedste, man kan gøre for at undgå at blive smittet med fodsvamp er at bruge badesandaler i svømmehaller og fælles baderum, at holde fødderne rene og tørre og at bruge sit eget særskilte håndklæde.


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Hvordan kan jeg forebygge infektion/eksem i ansigtet?

2025-03-8 | 00:00

Hvad er årsagen til min afskalning?

2025-03-8 | 00:00

Kan strækmærkenerne fjrnes med laser?

2025-03-8 | 00:00

Hvordan behandler man fnat?

2025-03-8 | 00:00

Smitte af helvedesild

2024-04-29 | 11:39

Vaccination eller ej

2024-04-25 | 22:27

Neglesvamp

2024-04-24 | 11:56

Hvordan kan neglepsoriasis blive behandlet?

2024-04-20 | 00:00

Hvad kan man gøre mod fodvorter?

2020-04-10 | 20:46

Skal man bruge støttestrømpe efter rosen?

2019-03-12 | 18:13

Jeg bliver aldrig brun...

2018-06-7 | 17:10

Hvorfor har jeg altid "gåsehud" på mine arme?

2018-01-3 | 17:13

Hvorfor sveder jeg konstant?

2013-08-12 | 00:00

Hvilke årsager er der til hårtab?

2013-08-12 | 00:00

Hvad provokerer min helvedesild?

2013-07-11 | 00:00

Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.