Kære Kim.
Det fremgår ikke helt af din henvendelse, om du har fodsvamp og/eller neglesvamp, eller om du fejler noget med din lever. Dette er væsentlige oplysninger for at kunne give dig et præcist svar, idet fodsvamp sædvanligvis behandles med lokale midler (som ikke påvirker leveren) eller eventuelt med en kortvarig tabletbehandling, mens neglesvamp sædvanligvis behandles gennem længere tid med tabletbehandling (og derfor har større risiko for at påvirke leveren). Desuden skal man generelt være forsigtig med anvendelse af tabletbehandling for neglesvamp, hvis patienten har en kendt leversygdom.
Derfor vil jeg i stedet give dig en generel information om hvilke muligheder der er for behandling af neglesvamp og hvilke bivirkninger, der kan være forbundet med behandlingerne. Herefter vil jeg foreslå, at du gennemdrøfter problemstillingen med din læge, hvorefter I kan planlægge, hvilken behandling der for dig vil være den optimale.
Muligheder for behandling?
For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er almindelige og effektive, bl.a. itraconazol, terbinafin og fluconazol. Efter de medicinske tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Ca. 20-30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke raske efter endt behandling selv med de mest effektive lægemidler. Nyere undersøgelser tyder dog på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Men man må desværre fortsat forvente, at heller ikke alle patienter bliver raske efter denne kombinationsbehandling. Dette er vigtige oplysninger, når man skal opveje fordele versus ulemper ved en eventuel behandling.
Mulige bivirkninger forbundet med behandlingerne?
Som jeg har nævnt i flere af mine tidligere svar, er der i henhold til Lægemiddelkataloget følgende potentielle bivirkninger til ovennævnte tabletbehandlinger:
TERBINAFIN:
Efter indtagelse af tabletter forekommer bivirkninger hos ca. 10%. Hyppigst ses forbigående gener fra mave-tarm kanalen i form af appetitløshed, mavesmerter, eller diarré. Kvalme ses hos ca. 5%. Hos 2-5% ses hududslæt. Sjældnere kan forekomme led- og muskelmerter, allergiske reaktioner og påvirkning af lever og knoglemarv. Forbigående smagsforstyrrelser ses hos mindre end 1%.
ITRACONAZOL:
Bivirkninger ses hos op til 10%, overvejende i form af gener fra mave-tarm kanalen. Mindre hyppigt ses hudkløe, udslæt, hovedpine, svimmelhed og træthed. Leverpåvirkning ses hos ca. 4%, og enkelte tilfælde af leverbetændelse er beskrevet under langtidsbehandling.
FLUCONAZOL:
Lette bivirkninger fra mave-tarm kanalen forekommer hos ca. 10%. Sjældnere forekommer hovedpine, leverpåvirkning og hududslæt.
Som du kan se af ovennævnte, kan alle de nævnte præparater påvirke leveren, og dette er særlig vigtigt at tage højde for, hvis du har en kendt leversygdom. Derfor er det vigtigt, at du gennemdrøfter problemstillingen med din læge.