Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Behandling af forkølelsessår

Forkølelsessår giver hævede, røde blærer og sår. Selve virusset kan ikke fjernes, men man kan behandle de enkelte udbrud med cremer og tabletbehandling.


Opdateret: 12. September 2019

Hvad er forkølelsessår?

Forkølelsessår er en meget almindelig sygdom forårsaget af Herpes simplex virus (HSV). Det viser sig typisk ved, at der er grupper af små, væskende blærer på hævet, rød hud eller slimhinde. Området kan være smertende og ømt.

Blærerne heler uden at danne ar, men de har tendens til at komme igen med mellemrum. Hvis man ikke behandler forkølelsessåret, vil huden hele i løbet af 1-2 uger.

Er man sund og rask, vil et forkølelsessår forløbe ganske fredeligt og gå i sig selv igen, men det er meget smitsomt. Har man svækket immunforsvar eller kronisk hudlidelse, kan forløbet blive noget mere aggressivt.

Hvilke typer forkølelsessår findes der?

Der findes to slags Herpes simplex virus, der begge kan angribe hud og slimhinder over hele kroppen. HSV-1, der er den hyppigste form, er som regel begrænset til mund og læber. HSV-2 findes især på kønsdelene. Hvilken type af HSV man har, betyder ikke noget for behandlingen.

Hvorfor behandle forkølelsessår?

Ved at behandle ved de tidligste tegn på herpesudbrud kan man stoppe udbruddet fuldstændigt eller som et minimum afkorte udbruddets sværhedsgrad.

Hvordan behandler man udbrud af forkølelsessår?

Når man er blevet smittet med et herpesvirus, integreres virusset i nerverødder lokalt i det område, man blev smittet. Lidt firkantet sagt er virusset blevet en del af ens krop. Immunforsvaret holder virus i skak, så selv om størstedelen af den voksne befolkning er smittede er det langt fra alle der får udbrud.

Ved udbrud forstås, at der i det smittede område kommer en kriblende fornemmelse og efterfølgende får man de karakteristiske små blærer. Nu har man et udbrud og kan smitte andre og man kan selv komme til at flytte sit virus andre steder hen på sin krop, f.eks. fra en læbe til en fingerspids, hvis man piller.

Når vi behandler, gør vi det for at slå de enkelte udbrud ned eller for at forebygge nye udbrud hvis man er et af de mennesker, der får hyppige udbrud.

Man behandler forkølelsessår med creme (håndkøb) eller med tabletter (recept). Effekten af behandlingen med creme er tvivlsom, men kan formentlig forkorte sygdomsperioden, hvis man starter ved det første tegn på et herpesudbrud (prikken, svien i huden). Den mest effektive behandling er tabletbehandling.

Man bør starte behandling hurtigst muligt, ideelt set allerede ved de allertidligste tegn på, at forkølelsessåret er undervejs. Har man først udviklet blærer og skorper, er effekten af både cremer og tabletbehandling begrænset. Tabletbehandlingen kan formentlig afkorte forløbet med nogle få dage, hvis behandlingen starter tidligt i forløbet.

Er det for sent at give antiviralbehandling, kan man beskytte huden med for eksempel solcreme og zinksalve. For at dæmpe reaktionen kan man efter aftale med sin læge bruge creme med højpotent hævelsesdæmpende hormon i nogle få dage. Man skal desuden undgå at smitte sig selv eller andre. Det gør man ved at undgå kontakt med det inficerede hudområde. Husk på, at sygdommen hos langt de fleste er fuldstændig fredelig og heler i løbet af kort tid og som regel ikke giver ar.

Hvordan forebygger man forkølelsessår?

Nogle mennesker har så hyppige udbrud af forkølelsessår, at lægen vælger at forebygge udbrud med en daglig, lav dosis antiviral medicin. Det gælder specielt personer, hvis immunforsvar er svækket på grund af anden behandling, kronisk infektion eller på grund af en medfødt eller erhvervet immundefekt, såsom HIV-infektion.

Kosttilskuddet L-lysin, et proteinstof, der hæmmer dannelse af herpesvirus, bliver af nogle anvendt forebyggende mod forkølelsessår. Der er ikke mange gode data om effekten, men vanligvis anvendes doser på 1-3 g om dagen. Man bør tale med sin læge inden man starter på tilskuddet, specielt fordi lysin i større doser kan påvirke mennesker med hjertekarsygdom eller galdeblæresygdom.

I forbindelse med laserbehandling i områder, hvor patienten tidligere har haft herpesudbrud, vil laserlægen oftest starte antiviral behandling før eller i forbindelse med laserbehandlingen.

Hvornår skal man søge læge?

Hvis man tit får udbrud, eller hvis udbruddet er særligt slemt, skal man søge læge, ligesom man altid skal kontakte lægen, hvis man opdager herpes på kønsdelene. Lægen kan i disse tilfælde hjælpe med råd og tabletbehandling.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.