Hvad er kemisk peeling?
Peeling er en behandling af huden med kemisk opløsning eller slibning. Den kemiske opløsning opløser dele af huden og stimulerer huden til at gendanne nye hudceller, grundsubstanser og bindevævsfibre i læderhuden.
Kemisk peeling af huden har været anvendt af hudlæger i mere en 60 år og er en af verdens mest anvendte metoder til fornyelse af huden. Antallet af peeling behandlinger i Danmark er ukendt men stigende.
Hvad anvendes peeling til?
Kemisk peeling bliver anvendt til at forbedre hudens kvalitet og til at fjerne ujævnheder og pigment. De milde peelinger anvender man typisk til at forbedre store porer i huden, ujævnheder, bumser og pigmentforandringer. Dybe peelinger bruges til forbedring af aknear og rynker.
Sponsoreret af Novartis
Har du bylder eller bumser?
Så kan du have HS (Hidrosadenitis Suppurativa), som der findes behandling for.
Find ud af det her
Hvem kan modtage en peeling?
Alle der er fyldt 18 år kan få foretaget kosmetisk peeling af huden. Peeling er dog udelukket i følgende situationer:
-
ved infektion i huden (for eksempel forkølelsessår )
-
de første måneder efter brug af akne medicin (isotretinoin)
-
ved nye operationssår/andre sår i det område, der skal peeles
-
allergi for de anvendte stoffer
-
ved graviditet og amning
Der er mange forskellige typer peelinger. De dybe peelinger og peelinger med en surhedsgrad (ph) under tre må kun foretages af læger (oftest hudlæger) og sygeplejersker, der er registreret til behandlingen. Det er vigtigt, at behandleren kan konstaterer, hvilken hudtype der er tale om, så der gives den rette type peeling.
Nedenfor beskrives kort eksempler på forskellige typer af peelinger:
-
En overfladisk peeling fjerner det øverste lag af overhuden (de forhornede overhudsceller) og giver huden et friskere udseende. Til disse peelinger benyttes for eksempel frugtsyre, og de foretages hos kosmetologer.
-
En medium dyb peeling kan fjerne eller stimulere hudcellerne til fornyelse i hele overhuden (Epidemis) og fjerner overfladiske pigmentskjolder. Disse typer peelinger foretages oftest på lægeklinikker med for eksempel Neostrata-glykolsyre og salicylsyre
-
Ved endnu dybere peelinger opnår man færre rynker og mindre ar på grund af en øget dannelse af elastisk fibre og kollagen i læderhuden (Dermis). Til disse dybe peelinger bruger man for eksempel Jessnersopløsning (salicylsyre, resorcinol, mælkesyre og alkohol), TCA (trikloreddikesyre, op til 40 procent) og fenol. Peelinger med TCA og fenol må kun udføres af speciallæger, der er registreret til brugen, det vil sige typisk hudlæger og plastikkirurger.
Hvordan forløber en TCA peeling/Jessner peeling?
To uger før foretager man en såkaldt selvbehandling derhjemme med a-vitaminsyre creme på huden dagligt for at TCA peelingen nemmere kan gennemtrænge huden. Dagen før peelingen forbehandler man med systemisk antibiotika og anti-herpes medicin for at undgå infektioner med bakterier og virus
Umiddelbart inden behandlingen fjerner man håret fra ansigtet med et hårbånd. Hals og bryst bliver afskærmet fra ansigtet med håndklæder og gaze, der lægges over øjnene. Ansigtet renses med alkohol og acetone for at fjerne fedtstof fra huden. Følsomme steder på huden som øjnekrog og mundvige kan beskyttes med salve.
Først påfører man Jessner peeling på huden, og opløsningen gnubbes ind i huden med gaze. Man gentager behandling, indtil det ønskede resultatet er opnået. Efter Jessner peelingen påfører man TCA. Først i svag opløsning og senere i stigende koncentration (oftest op til 35 procent). Dette fortsætter man med, indtil det ønskede resultat er opnået.
Man "vifter" ansigtet for at fjerne varmen i huden. Efterfølgende kan der være brug for fugtighedscremer, eventuelt binyrebarkhormon cremer og solcremer
Hvordan virker behandlingen med peeling?
De dybe peelinger som Jessner og TCA virker ætsende på hudcellerne ved at udgå og nedbryde proteinet i huden. Efterfølgende går cellerne til. Herefter dannes nye celler og fibre i huden, hvilket skaber en forbedringen i huden. De milde peelinger ætser ikke, men stimulerer huden til selvfornyelse og afskaller huden så den skæller let i takt med hudfornyelsen.
Der forekommer kun meget sjældent alvorlige blivende bivirkninger efter peelingerne. Den værste komplikation, der kan opstå, er dårlig heling, der kan give ar og afblegning af huden.
Peeling med fenol giver dog den største risiko for , at hudens pigment bliver fjernet for altid, og desuden er behandlingen belastende for hjerte - angiveligt på grund af svære smerter - og bliver derfor kun sjældent brugt i Danmark og kun af specialister.
Hvad kan man selv gøre?
Cosmeceuticals (en kombination af kosmetiske og medicinske hudprodukter) er i rivende udvikling. Disse cremer indeholder aktive syntetiske eller naturlige stoffer. Der findes videnskabelig dokumentation udover den almindelige fugtighedsbevarende effekt.
Disse hudcremer kan købes hos hudlæger, der beskæftiger sig med peelinger og kosmetiske behandlinger. Man kan selv anvende dem før og efter peeling for at forbedre og vedligeholde effekten efter peeling. Eksempelvis findes svage opløsninger af glykolsyre som Alphahydroxyacids (AHA) eller polyhydroxyacids (PHA).
Andre hudcremer kan afblege huden. Kemiske peelinger bliver stadig forfinet og nye tilsætningsstoffer udvikles til at mindske bivirkninger og stimulere hudforyngelse. Ikke alle nye behandlinger er dokumenteret tilstrækkeligt.
Stamcelleekstrakter fra planter er et eksempel på et nyt forskningsområde og er begyndt at blive anvendt i cosmeceuticals og peelingprodukter.